неделя, февруари 24, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Европейската сметна палата смята едностранните съкращения в бюджета за земеделие за критични

Дискусията около параметрите на бюджета в многогодишната финансова рамка са започнали преди Брюксел да е определил стратегическите си цели

3.38ХилядиЧетения

Европейската сметна палата определи в свое съобщение  планираното едностранно намаление на парите в бюджета за земеделие за следващия седемгодишен период  за критично, пише topagrar.  Според предложението на ЕК за периода 2021-2027 година за перо „Природни ресурси и екология’ са предвидени 63 млрд. евро, което ще доведе до намаляване на субсидиите за ОСП с 15%.  Добавената  стойност е прокламирана като един от водещите принципи за реформи в разходите на Общността. „За това не може и да става дума, но плановете на ЕК нито са разяснени, нито са обосновани с  оценка на добавената стойност  в програмите за разходите”, заяви при представяне на анализа  в Люксембург  Ян Грегор от Европейската сметна палата.

От  сметната палата адмирираха намеренията на Брюксел за създаване на по-голяма гъвкавост в бюджета след 2021 година. Според анализа на експертите предложената рамка на бюджета предвижда доста по-голяма гъвкавост за непредвидени рискове в новия период на многогодишната финансова рамка, но не спестява редицата проблеми, които може да породи това, че дискусията около новата финансова рамка е започнала преди от ЕС да са определени новите стратегически цели.