понеделник, септември 20, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Европейският ечемик става все по търсен на международните пазари

Представителите на браншовите организации съобщиха информация за състоянието на есенниците и готовността за жътва на ечемика.Представителите на браншовите организации съобщиха информация за състоянието на есенниците и готовността за жътва на ечемика.

През настоящия сезон ечемикът може да се превърне в експортен хит на пазарите, като предпоставката за това е, че ЕС регистрира най-добрата реколта за последните десет години, съобщава topagrar.com. Освен по-слабото производство в другите страни производители- Австралия и Русия, това се благоприятства и от ниските цени на вътрешния пазар както и експортно ориентираният курс на европейската валута. Конкурентноспособбостта на пазарите е доста висока, а Франция и Германия се явяват сред най-значимите износители на ечемик в Общността.

Заради сушата в Австралия регистрираха спад в производството на ечемик и в същото време скок в цените. От друга страна Русия повиши вътрешното потребление на ечемик, което доведе до спад в експорта на руски ечемик. Така ЕС увеличи износа си на ечемик най-вече за Китай, който се превръща в основен пазар. Досега основен доставчик с дял от 70% за китайския пазар беше Австралия. Купувачите обаче вече търсят алтернативни възможности и заради мащабното разследване на антидъмпинговите органи срещу Австралия.

За 2019/20 година европейският експорт на ечемик се оценява на около 7 млн. тона, което е ръст с около 6% над нивото от предходната година, За сега не е ясно, дали Австралия ще успее да възстанови своите позиции на китайския пазар или ще търси пробив на други пазари като Близкия Изток за да отговори на засиленото търсене.