неделя, септември 25, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Европейските винопроизводители очакват добра реколта въпреки сушата

Продължават срещите на шефа на Изпълнителна агенция по лозата и виното /ИАЛВ/ с лозари и винопроизводители в странатаПродължават срещите на шефа на Изпълнителна агенция по лозата и виното /ИАЛВ/ с лозари и винопроизводители в страната

Въпреки засушаването се очаква ръстът във винопроизводството във Франция през тази година да запаи стабилни обемите в Европа, информира БТА позовавайки се на „Ройтерс“. Въпреки по-слабите добиви от грозде, фермерите очакват то да е с много добри качества. Няколко страни от ЕС, включително Франция и Испания, преживяха едни от най-тежките суши, регистрирани досега и съпътствани от серия последователни горещи вълни.

Най-големите производители на Стария континент Франция,Италия и Испания се очаква да произведат през тази година общо 130,2 млн. хектолитра вино, което е с 1,1% повече в сравнение с 2021 година но с 2,1% под средния петгодишен показател от 132,9 млн. хектолитра. В съобщение на Copa-Cogeca се казва, че спад в добивите от грозде се наблюдава в почти всички европейски страни.

„Като цяло реколта 2022/23 се характеризира с въздействието на сушите и високите температури, които бушуват в цяла Европа и водят до по-слаба реколта и намалени добиви. Положително е, че гроздето е в много добро фитосанитарно състояние, което предвещава вина с отлично качество“, се казва в изявлението.

В разбивка по държави фермерският съюз сподели, че във Франция се очаква производството да нарасне с 16 процента до 44 милиона хектолитра, повтаряйки оценка на министерството на земеделието от втория по големина производител на вино в ЕС.

Copa-Cogeca заяви още, че в най-големия производител – Италия, производството на вино се очаква да бъде практически стабилно през годината, въпреки че не даде подробна прогноза.

За разлика от това, продукцията е спаднала с 10,5 процента в Испания, след като лозята пострадаха от липсата на дъжд.