понеделник, април 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Евростат: Само 12% от европейците ядат редовно плодове и зеленчуци

Най-много плодове и зеленчуци похапват ирланд

Едва 12% от европейците консумират редовно плодове и зеленчуци, информира Ag-Press.eu, позовавайки се на данните от последното проучване на Евростат. Един на всеки трима европейци или 33% са заявили че въобще не ядат плодове и зеленчуци. Средно около 55% от жителите на ЕС са заявили, че консумират между 1 и 4 от препоръчителните пет порции дневно с плодове и зеленчуци.

Най-висока консумация от пет или повече порции плодове и зеленчуци от 33% е регистрирана в Ирландия,. следвана от Нидерлндия с 30% и Дания с 23% от населението. По консумация на плодове и зеленчуци страната ни е на дъното, защото едва 5% са заявили, че редовно си похапват от тях. Най-малко плодове и зеленчуци обаче ядат в Румъния- едва 2% от населението.

Ежедневният прием на плодове и зеленчуци при жените е по-висок от този на мъжете: средно 58% от жените съобщават, че ядат 1 до 4 порции в сравнение с 51% при мъжете.

Проучването също така показа, че повече мъже, отколкото жени, съобщават, че са пропуснали изцяло приема на плодове и зеленчуци (39% срещу 27%). мъжете. Същото важи и за дневен прием от 5 или повече порции (15% срещу 10%).