събота, април 17, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ФАО: Индексът на цените през ноември достигна шестгодишен максимум

Най-голямо увеличение бележат цеите на растителните масла

Новости в борбата с плевелите при царевицатаНовости в борбата с плевелите при царевицата
134Четения

Месечният индекс на цените на Световната организация по прехрана и земеделие (ФАО) достигна шестгодишен максимум, съобщава UkrAgroConsult. През миналия месец средният индекс на цените достигна до 105пункта, което е с 8,5 пункта повече в сравнение с аналогичния месец на предходната година. През ноември ръст е отбелязан на всички подиндекси като най-голям е на растителните масла, докато индексите на захарта, месото зърнените култури и млечните продукти са се увеличили незначително.

Средният индекс на зърнените култури е достигнал през ноември до 114,4 пункта, което е с 2,5 пункта над показателя през октомври и с 19,9 пункта над нивото му преди година. Пшеницата поскъпва най-вече заради очакваното по-слабо производство в Аржентина. Влияние за повишаването на цената на царевицата пък оказа продължаващото търсене от страна на Китай и песимистичните прогнози за производството в две от водещите страни износителки- САЩ и Украйна. На фона на стабилно търсене цените си покачиха още ечемика и соргото. От зърнените култури единствено без промяна са останали цените на ориза.

До 121,9 пункта се е повишил средният индекс на цените на растителните масла през ноември, което е с 15 пункта повече в сравнение с предходния месец и е най-високото му ниво от март 2014 година. Подобно стремително увеличение на индекса се обяснява най-вече с ръста в а цените на палмовото масло на редица пазари, както и с продължаващото поскъпване на котировките на соевото и слънчогледово масло. Влияние върху цените на соевото масло са оказали най-вече намаляването на експорта от Южна Америка и повишеното търсене особено от страна на Индия. Ограничаването на предлагането пък е спомогнало за укрепване на котировките на слънчогледовото и рапичното масло. Като цяло за поскъпването на растителните масла основен принос е имало поскъпването на нефта

Индексът на млечните продукти  през миналия месец е достигнал до 105,3 пункта, което е с 0,9 пункта под нивото му от предходния месец. Експертите на ФАО отбелязват, че продлжава тенденцията за поскъпване на млечните продукти, като индексът им е все по-близо до нов осемнайсетмесечен връх. Това се обуславя от увеличения обем на импорта, както и на обема на продажбите в Европа, което съвпада със сезонното съкращаване на производството на мляко в Европа.

Индексът на месото  на ФАО през ноември е отчел 91,9 пункта, което е с 0,8 пункта над октомврийското му ниво. След четири месеца на спад, през миналия месец цените на говеждото отбелязаха увеличение. Това става на фона на увеличено търсене от страна на Китай и ограничено производство в Океания,. Що се отнася до свинското месо, цените му се стабилизираха заради повишеното търсене от страна на Китай и намаляване на поголовието в Бразилия, като на азиатските пазари беше забранен вносът на свинско месо от Полша и Германия заради АЧС. Търсенето на агнешко месо в Китай и слабото производство в Океания също оказаха позитивно влияние върху цените му През ноември е регистриран спад в цените на пилешкото месо заради увеличените доставки от водещите страни производители и намаляване на импорта в световен мащаб.

Индексът на захарта през миналия месец е достигнал до 87,5 пункта, което е с 2,8 пункта над нивото му през октомври. Причина за това е повишаването на борсовите цени на захарта заради информациите за намаляване на глобалното производство. Експертите очакват по-слабо производство на захар заради неблагоприятните климатични условия в ЕС, Тайланд и Русия. Нанесените върху захарните плантации щети от преминалия през Никарагуа, Хондурас и Гватемала ураган също са повлияли върху цените на захарта.