петък, април 16, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ФАО: Ограничаването на износа на храни заради Covid 19 може да се отрази негативно на страните с недостиг на продоволствени стоки

Поддържането на хранителни вериги е от жизнено важно значение по wreme на пандемията с коронавируса

Стоковите борси у нас се обединихаСтоковите борси у нас се обединиха
649Четения

Поддържането на хранителните вериги в света по време на пандемията от коронавирус е от жизнено важно значение, се каза в прессъобщение на Световната организация по земеделие и прехрана. Пандемията COVID-19 поставя под огромен натиск системите за обществено здраве по целия свят и милиони хора в най-развитите икономики в света са под някаква форма на карантина.

За да се намалят разходите за храна, трябва да се предприемат незабавни мерки за предотвратяване прекъсванията по веригите за доставки на храни. За целта са необходими координирани действия за да не се предизвика продоволствена криза , в която хората да бъдат лишени от достъп до храни.

От ФАО успокояват, че в момента няма опасност от продоволствена криза, въпреки съобщенията за масово презапасяване на хората с хранителни стоки. „

Въпреки че няма нужда от паника – в света има достатъчно запаси от храна, за да се хранят всички – трябва да се изправим пред предизвикателството: огромен риск храната да не бъде предоставена там, където е необходимо“, се казва в пресинформацията на ФАО.

Въпреки това различните блокади на границите са довели до известни логистични проблеми, които рефлектират върху хранителните вериги. Освен това въведените ограничения може да попречат на дейността на земеделските производители. Недостигът на торове, ветеринарни лекарства и други добавки също може да повлияе на селскостопанското производство.

Затварянето на ресторанти и по-рядкото пазаруване на хранителни стоки намалява търсенето на прясна продукция и рибни продукти, което засяга производителите и доставчиците, особено дребните земеделски стопани, с дългосрочни последици за все по-урбанизираното население на света, независимо дали са в Манхатън или Манила. Несигурността относно наличието на храни може да накара политиците да прилагат ограничителни мерки за търговия, за да защитят националната продоволствена сигурност. Според експертите тези мерки могат да доведат до изостряне на ситуацията. От друга страна ограниченията за износ заради увеличаване на вътрешните наличности на страните износители, могат да доведат до нестабилни цени. Припомня се, че подобни мерки въведени през 2007 година са имали негативни последици особено за страните изпитващи дефицит от продоволствени стоки.

Трябва да гарантираме, че пазарите на храни функционират правилно и че информацията за цените, производството, потреблението и запасите на храна е достъпна за всички в реално време. Този подход ще намали несигурността и ще позволи на производителите, потребителите, търговците и преработвателите да вземат информирани решения и да овладеят неоправдано паническо поведение на световните пазари на храни“, казват още от ФАО.