четвъртък, януари 20, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ФАО: Пасищата в света са се стопили с 1/3 за последните четири десетилетия

Експерт призовава земеделието да се обърне към прилагане на повечеметоди, щадящи почвите

За последните 40 години пасищата в света са се стопили с 1/3 или почти 430 млн. хектара, информира специализираният портал The Dairy News, позовавайки се на изказване на експерта по растениевъдство и защита на растенията от ФАО Хафиз Муминджанов по време на специализиран форум. Основните причини за това са използването на нерационални селскостопански методи за почвообработка, климатичните промени и прекомерното използване на торове и пестициди.

Те са допринесли за замърсяване на околната среда, повишаване нивата на соли в почвата, повишаване на грунтовите води и ускоряване на ерозионните процеси. Според него е крайно време да се обърне внимание на прилагането на почвозащитни мерки в земеделието, които да намалят механичното разрушаване на почвите, да доведат до образуване на постоянен слой от почвени микроорганизми и диверсификация на видовете култури.

Според него до 2050 година производството на храни в света трябва да се увеличи с над 50%, като в това число 80% трябва да са от растителен характер. По думите му и в момента 80% от произвежданите храни вече са от растителен характер. Животновъдството също има своя принос за това, със съдържанието на 34% белтъци и 18% калории, като то доставя и някои от най-важните микроелементи в храните. Въпреки това експертът отбеляза, че хранителната индустрия е с дял от 37% в производството на вреди емисии.