неделя, май 31, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
През  2016/17 г. са били произведени рекордните 77
НОВИНИ

ФАО прогнозира огромни загуби за пазара на ябълки

През 2016/17 г. са били произведени рекордните 77

Производителите ги чака нелека година

Кризата с коронавируса може да нанесе огромни загуби на пазара на ябълки, пише UkragroConsult позовавайки се на оценките на Андрей Ярмарк, експерт на световната организация по прехрана и земеделие. Допълнителен натиск върху пазара оказват и ниските цени на петрола. Това би означавало нелека година за производителите, а пазарът на ябълки продължава да е в стагнация от няколко години насам.

В продължение на няколко години глобалният пазар на ябълки в цифрово изражение се колебае на нивото от 8 млрд. долара, докато по отношение на реализираните количества продукция се наблюдава спад. Това при условие, че в почти всички основни страни производители се наблюдава ръст в производството“, казва Андрей Ярмарк.

По оценки на ФАО през тази година пазарът на ябълки в света може да отбележи спад с между 1 и 1,2 млрд. долара.. Това ще означава спад в доходите на производителите и ще засегне основно страните зависещи от развитието на туризма. Върху пазара влияние ще окажат промените в цените на основните енергоносители, девалвацията на местните валути както и проблемите с логистиката вследствие на кризата с коронавируса.

Очакванията на европейските производители през тази година обаче са за много добра реколта от ябълки, като може да се стигне до неблагоприятна ситуация за тях , характеризираща се с повишаване на производството и спад в търсенето. Нещо повече може да се стигне до исторически ниски цени на ябълките на пазара, като повишените разходи за логистика дори ще направят ябълките от най-нисък клас непродаваеми поради икономическата им нерентабилност, смята ярмарк. Най-негативно ситуацията на пазара може да се отрази на страни като полша,Турция , Молдова, Сърбия Иран и Украйна.

NivaBG.com