вторник, юли 23, 2019
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Фермерът Румен Георгиев:Млекарите зарязват фермите

Изкупната цена на суровината не покрива разходите, загиваме без европейско субсидиране

5.23ХилядиЧетения

Все повече стопани в Пазарджишко се замислят дали има смисъл да продължават да поддържат фермите си, заяви за nivabg председателят на Асоциацията местните млекопроизводители Румен Георгиев. Той е собственик на стопанство в пазарджишкото село Драгор със 150 крави.
Според него основният проблем пред млекопроизводителите е ниската изкупна цена на млякото, която съвсем не е достатъчна, за да покрие разходите на фермерите. В момента изкупната цена  е 61 стотинки за литър. Без европейско субсидиране стопанствата им са обречени на гибел. Не всички от тях обаче успяват да получат такива средства, оплаква се Георгиев. Затова много от колегите му се питат има ли смисъл да поддържат стопанствата си.

Липсата на работна ръка е другият съществен проблем на местните стопани. В кравефермите има дефицит на кравари. Тази професия буквално изчезва. Все по-трудно се намират желаещи, макар че обявите не се смъкват от сайтовете. Местни собственици набират персонал от цялата страна. Стига да се появи някой мераклия, той е добре дошъл. Няма ферма в Пазарджик и дори в цяла България, която да не търси кравари, коментира Румен Георгиев. По думите му в момента и най-неподготвеният и необразован човек е нает, стига и един ден в живота си да се е занимавал с оглеждане на крави, допълни  Георгиев.

Кризата в бранша се дължи на факта, че квалифицираните работници бягат в чужбина, където получават много по-добро заплащане. “Европа ни взе и работниците. Там изкарват по 60-70 евро. Ние тук даваме по хиляда лева заплата и не можем да намерим качествени работници”, допълва Георгиев. Затова в България остават само необучените кадри. Фермерите в Пазарджишко се опитват да запълват празнините на работници, като самите те действат по 24 часа в денонощието и по 7 дни в седмицата.

NivaBG.com
Виктор Павлов