събота, юли 11, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков даде пресконференция на „Зелена седмица” в Берлин по повод участието на България с щанд на традиционното международно изложение.
НОВИНИ

Фермери и НПО-та в Германия готвят нови протести и контрапротести в навечерието на Зелената седмица

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков даде пресконференция на „Зелена седмица” в Берлин по повод участието на България с щанд на традиционното международно изложение.

Демонстрации и акции се очакват в цялата страна

Предстоящият уикенд започват нови протести на фермери и НПО-та в Германия в навечерието на стартиращата Зелена седмица съобщава topagrar.com. Демонстрациите ще се проведат nезависимо една от друга в различни части на страната. Традиционната демонстрация преди началото на най-голямото изложение за храни и земеделие ще се проведе на 17-ти януари на „Потсдамер плац“. Организира се от противниците на модерното земеделие, природозащитници и защитници на животните от инициятивата Wir haben es satt.

В отговор на тази демонстрация ще се организира друга от инициативна група обединена под мотото Frag Landwirte. Протестни акции в Берлин и Бон ще организират и от още една неправителствена инициатива Land schaft Verbinden. Последните не са съгласни с това, че вместо за новите разпоредби касаещи използването на торове и препараати, депутатите от специализираната комисия в бундесрата на 17 януари ще дискутират европейската зелена сделка, предложена от Брюксел. В специално видеообръщение от неправителствената инициатива призовават за повсеместни протести срещу новите разпоредби за използването на торове и за „прозрачни цени“ за земеделието. В него се казва, че новото законодателство за употребата на торове „нито е обосновано на факти, нито на научни изследвания“. От инициативата са скептично настроени, че затягането на режима при използване на препарати за растителна защита ще доведе до намаляване съдържанието на нитрати в почвите и водите. „Ние сме за политика в земеделието основана на фактите, а не за политика, основана на идеологиите, изповядвани от неправителствените организации“, казва говорителят на движението Дирк Андресен.

Очаква се протестната акция да бъде подкрепена от членове на Landvolk Niedersachsen в редица региони на провинция Долна Саксония. „Както всяка година ще организираме малки локални акции в противовес на голямата демонстрация на НПО-та в Берлин, която традиционно е в медийното внимание в навечерието на зелената седмица“ казва говорител на движението. Акции в подкрепа се очакват и от друга провинция Мекленбург.