понеделник, юни 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Фермери на протест: Не могат да влязат в нивите си

Причината е съдебно решение, което отменя служебно разпределение на земята в региона, която се обработва от арендаторите

Земеделски производители от Златарица излязоха на протест тази сутрин. Причината е съдебно решение, с което е отменена заповедта на Областната дирекция “Земеделие” във Велико Търново за служебно разпределение на земята в региона, която се обработва от арендаторите. По думите им по този начин 15 000 декара, която вече е насята и обработена остава безстопанствена и по този начин ги очакват огромни загуби, съобщава БНТ.

В началото на всяка стопанска година земята, която ще се обработва в отделените региони, се разпределя между земеделските производители. Вариантите са два – или доброволно споразумение, или служебно разпределение от Областна дирекция “Земеделие”.

Така тази година арендаторите в Златарица не успели да се споразумеят, а със заповед на Областната дирекция във Велико Търново земята е служебно разпределена. Един от тях обаче обжалвал това решение и така сега административният съд я отменя.

“Защото споразумението е изключително незаконосъобразно направено. Моите ниви в Златарица са оставени, не са обработвани, за да се види какво означава тежкогабаритна техника да влиза в малки парчета. Няколкостотин хиляди лева е загубата”, заяви земеделският производител Михаил Михайлов.

Отмяната на заповедта за служебното разпределение на земята и невъзможността да продължат да обработват вече засетите ниви, чиято обща площ е 15 000 декара, кара всички останали днес да излязат на протест.

“И по разпореждане на полицията ни забраняват да влизаме в имотите, които вече сме засели, които предстои да засяваме и да се грижим за тях, както за подхранването. Загубите за нас са големи, досега вложените средства в тези земи са от порядъка на 580 – 600 000 лева”, допълни Димитър Бахаров, земеделски производител.

“Времето напредва, не можем да влезем да обработваме земите, предстоят пръскания, сеитбите не са приключили и с това разпореждане ние не можем да влезем и да си извършим земеделските мероприятия”, каза още земеделският производител Красимир Дилянов.

От Областната дирекция “Земеделие” заявиха за БНТ, че след издаването на заповедта за служебно разпределение нямат отношение по казуса.

Определението на административния съд във Велико Търново е окончателно, а земеделските производители са категорични, че са готови и на още протести, ако не се намери решение на проблема.

Виктор Павлов