неделя, април 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Фермери от Източна и Централна Европа готвят общ протест срещу земеделската политика на ЕС

Протестиращи фермери в Брюксел, снимка Аудио-визуален център на ЕК

Участниците в новите протести планират блокади по границите

 

Земеделски производители от Централна и Източна Европа са се срещнали с идеята да организират нови съвместни протести срещу земеделската политика на Брюксел, информира agraheute.com. За ден на масовия фермерски протест е определен 22 февруари. За това да има всеобщ протест са се обединили организации на земеделски производители от Полша, Чехия, Словакия, Литва, Латвия и Унгария, като земеделските производители от останалите страни в региона могат да се чувстват поканени.

Въпреки различните искания на производителите от отделните страни, недоволството срещу общоевропейската политика в земеделието е еднакво. Ако в страни като Германия доминираща е темата за отменените данъчни облекчения за ползваните горива, на Изток това е вносът на украинска агропродукция. Освен за намаляване на излишъка от агропродукция внос от Украйна, източноевропейските фермери както е известно настояват и за напасване на новите екологични изисквания, и опростяване на ОСП.

Въпреки направените отстъпки както на национално, така и на европейско ниво, фермерите все още не са успокоени/ Според председателя на Чешката земеделска камара Ян Долежал само чрез общи действия земеделските производители биха могли да насочат вниманието към отчайващото положение в което се намира европейското земеделие, и да се окаже натиск върху европейските и чешки политици да предприемат действителни мерки в подкрепа на земеделските производители.

За да изострят вниманието на обществото към проблемите на земеделските производители, плановете на организаторите на общата акция са да блокират границите между отделните страни. За сега не са известни други подробности . Както е известно например полските фермери с неколкократни блокади на границата с Украйна се опитаха да блокират вноса и на украинска земеделска продукция,