понеделник, януари 18, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Животновъдство

Фермери от Пловдивско: Избиха ни здравите кокошки

От БАБХ твърдят, че обекта не са спазени мерките за биосигурност

1.09ХилядиЧетения

174 000 здрави кокошки носачки бяха умъртвени в птицеферма в асеновградското село Моминско, която е втората по големина в страната. За това алармираха от фирма ЕТ „Андип-92 ​- Андрей Павлов – Адреана Павлова“, собственик на стопанството, пише „Марица“.

В началото на юни в едно от халетата с 28 531 птици на възраст 51 седмици бе открито ново огнище на инфлуенца тип А. То е осмото в страната от началото на 2020 година, като 7 от случаите са в област Пловдив и 1 в Кърджалийско. В рамките на година птицефермата в Асеновград за трети път е заразена от заболяването.

В писмо до медиите от фирмата съобщават следното: „През последния месец срещнахме явна злоумишленост от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ), които бяха заявили пред нас, че ще ни окажат съдействие.

Решението на Агенцията рязко се промени, без писмени мотиви и становище

Предприеха друг подход, а именно – унищожаването на 174 000 здрави птици. Видяхме действия на институция, която се изменя рязко и нелогично. Стигайки се до спирането на един производствен процес на един бизнес в рамките на месец и оставянето на 100 български семейства без препитание. В периода от 31 дни на отглеждане на 174 000 здрави кокошки носачки по хуманен начин получавахме многократни откази за вземане на проби.

В предприятието няма птичи грип. Ликвидираме заразата преди 31 дни, направихме дезинфекция. В рамките на месец, ако е имало опасност от зараза, защо БАБХ не предприе действия? Откъде идва необходимостта за умъртвяването на 174 000 здрави птици 31 дни по-късно“, питат в писмото от „Андип-92“.

От БАБХ коментират, че след умъртвяването на 75 000 птици в началото на юни са избити останалите 174 хиляди кокошки носачки, унищожени са и около 4 000 000 яйца. Мотивът е, че в обекта не са спазени мерките за биосигурност. От контролния орган уточняват, че съгласно българското и европейското законодателство, поради нарушенията в биосигурността на обекта, птиците, които се унищожават на втори етап, са контактни на заболелите, което налага тяхното хуманно умъртвяване и последващо цялостно почистване и дезинфекция. Миналата година фирмата бе компенсирана от над 5 млн. лв. за умъртвяването на птиците. Предстои обезщетение и за тази.

Създател на яйцефермата е Андрей Павлов, който е основател и на футболната школа „Ботев 2002“ в Пловдив. Преди 6 години почина при злощастен инцидент. Приживе бе собственик на култовия ресторант „Малкия новотел“, който отдавна не работи.  Малко преди да почине, Павлов ​пусна в производство яйца, обогатени с витамините Е, А и с Омега-3 киселини. След кончината му съпругата и трите им деца продължиха бизнеса.

 

 

Виктор Павлов