събота, май 30, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Фермери пренасят 170 кг заразено с африканска чума месо в багажници

Друг стопанин е укрил болна от АЧС свиня, като е изхвърлил трупа й

Властите са пресекли опит 170 кг месо, заразено с африканска чума, да бъде пренесено от новите шест огнища на болестта в страната.

Това съобщи земеделският министър Десислава Танева. Пред bTV тя обясни, че все още няма “дисциплина за изпълнение на ограничителните мерки” и подчерта, че всеки може да стане потенциален преносител на заразата в тези райони. Огнища на заболяването има в областите Плевен и Русе.

Месото е открито в багажници на автомобили, а по думите на Танева по този начин заразата се разнася по пътищата.

Загубите за стопаните вследствие на принудителното умъртвяване на болни животни все още не могат да се прогнозират, стана ясно от думите на земеделския министър. Държавен фонд “Земеделие” вече е гласувал бюджет за обезщетения, но тепърва ще се уточни как да бъде разпределен.

Огнища на заболяването има в областите Плевен и Русе.

Стопанин е укрил болна от АЧС свиня, като е изхвърлил трупа й на границата между Белене, Плевен и Свищов. Това съобщават от Агенцията по храните (БАБХ). Взетите проби са изследвани и са положителни за вируса на АЧС. Касае се за необявена заболеваемост на свине и нерегламентирано изхвърлен труп.

Изхвърлянето на всякакви отпадъци, карантии и оставяне на трупове води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня, разпространение и предаване на вируса от домашни към диви свине.

В същото време в област Плевен бе открит труп на умряло диво прасе в землището на село Деков. Пробите са потвърдени като положителни за Африканска чума по свинете (АЧС). Това е първия случай на положително диво прасе в областта.

NivaBG.com
Виктор Павлов