неделя, юни 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Фермери спасяват пчели от сушата в Южно Мексико

Според учените намаляването на пчелните семейства в глобален план ще има огромни последици за околната среда

В мексиканския град Санта Ана Зегаче, в щата Оахака, фермери са притеснени, че продължаващата суша и произтичащата от нея загуба на местната флора може да навреди на местната пчелна популация, информира БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Подобен обрат би застрашил самите фермери, казва пчеларят Елой Перес, който е част от усилията за спасяване на пчелите.

„Без опрашването, което пчелите правят, нямаше да има производство на храна – от най-малката тревичка до гигантските дини“, обяснява той.

Учените предупреждават за намаляване на пчелните популации в различни части на света, което има огромни последици за екосистемите и селскостопанското производство.

 

Проучванията показват, че загубата на местообитания, пестицидите, монокултурното земеделие и разпространението на патогени са рискове за популациите на пчелите в Мексико.

Въпреки че има нужда от повече изследвания на ефектите от сушата в Мексико върху пчелите, фермерите в Оахака виждат ясна връзка.

Според мексиканският фермер Флориберто Матиас липсата на вода е довела до растежа на по-малко растения и цветя в района, което от своя страна е намалило наличния нектар и прашец, с които пчелите да се хранят.