вторник, април 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Фермерите готвят протести в цялата страна и блокади на границата, заради внос на зърно от Украйна

Фермерите реагираха на падането на забраната за внос на зърно, гласувана от НС

След решението на парламента за отпадането на забраната за внос на зърно от Украйна, последва реакция на фермери от всички сектори.

 

Българските зърнопроизводители готвят безсрочни протести, които ще покрият цялата страна. Това стана ясно в четвъртък по време на тяхна пресконференция.

Министерството на финансите ще отпусне допълнително 63 млн. лв. за подпомагане на земеделските производители след отмяната на забраната за внос на украинско зърно, гласувана от Народното събрание. Средствата се очаква да бъдат гласувани от правителството следващата седмица и да бъдат преведени по бюджета на Държавен фонд „Земеделие“, съобщават от министерството на финансите.

Очаква се средствата да бъдат гласувани от правителството следващата седмица

След проведената среща на земеделски производители и съставения Инициативен комитет се взеха решения за общонационален протест за спасяване на българското земеделие. В цяла България и столицата възлови точки ще бъдат блокирани в 10:00 ч. в понеделник, 18.09.2023 г., а във вторник протестът ще се концентрира в София.

 

Инициативният комитет е съставен от организации в селското стопанство, както и други организации, съпътстващи сектора – превозвачи и търговци на земеделска техника. „Обединени сме, защото нямаме проблем само със зърното, проблем има целият земеделски сектор. Излизаме с обща декларация, в която сме описали исканията за опазване на селското стопанство. “

 

Пет са исканията на Инициативния комитет:

1.      Продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

2.      Изплащане към земеделските производители до 30.09.2023 г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство в следствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта.

3.      Незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 % пропаднали площи.

4.      Осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи de minimis за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

5.      Облекчаване на условията по интервенциите по Стратегическия план по ОСП с оглед на доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане.

 

„Решени сме докрай да отстояваме интересите на производителите и няма да отстъпим докато управляващите не се съобразят с исканията ни. Ще защитаваме категорично плодовете на нашия труд. Искаме да се развива българското производство и нашите деца да се хранят с български продукти “, заявиха обединените организации.

 

„В случай, че управляващите не поемат писмена отговорност, с ясни и конкретни срокове за изпълнение на всяко едно от исканията, ние няма да се приберем от площадите.“

 

На брифинг пред медиите Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите, заяви:

„Това, което се случи днес в Народното събрание беше падение, но ни направи огромна услуга – за пръв път се обединява целият сектор, това е наистина прецедент.“