петък, септември 25, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Фермерите не са единствените „екологични грешници” по отношение замърсяването с фосфатни емисии

Не Земеделските производители , а пречиствателните станции са основният виновник за повишената концентрация на фосфатни емисии в подпочвените води, твърди анализ

850Четения

Замърсяването на почвите и респективно подпочвените води с фосфатни емисии е проблем, пред който все по-индустриализираното земеделие не само в Европа, но и у нас ще се сблъсква  все повече. Основавайки се на данни от измервания на нивата на фосфатните емисии в почват от германската провинция Хесен, д-р Олаф Цинке от специализирания портал agrarheute.com пише в анализ, че не фермерите обаче са основните  виновници за повишените нива на фосфатните емисии, а пречиствателните инсталации. Земеделските производители са едната страна на проблема, твърдят от германската служба по опазване на околната среда, и това го доказват последните данни от Хесен. Любопитното е обаче, че проблема със повишената концентрация на фосфатни емисии в почвата все още не се обсъжда на надрегионално ниво дори в такива добре развити в аграрно отношение страни като Германия, а почти никъде не се прави оценка на въздействието върху околната среда, основана на последните данни и най-новите изследвания.

В повечето федерални провинции на Германия, данните се използват единствено за създаване на определени модели, но без да са базирани на прецизни измервания. Направените в Хесен измервания, обаче обръщат картината и показват, че фермерите не могат да се определят като основните „екологични грешници”.

За пръв път за данните от новите измервания съобщи през миналата есен „Щутгартер Цайтунг”. От тях става ясно, че основният причинител на замърсяването на подпочвените води с фосфатни емисии не са фермерите, а пречиствателните станции. Измерването е направено от Петер Зеел, който работи към службата по опазване на природата и околната среда в провинция Хесен, който игнорира повсеместната практика за създаване на модели. Резултатите от изследванията недвусмислено показали, че не фермерите, а пречиствателните станции са основните виновници за замърсяване на подпочвените води с фосфатни емисии.

След направени през 2010 година  замервания било установено, че 2/3 от фосфатните емисии в почвата идват от пречиствателните станции, и само 1/3 са в резултат  от дейността на земеделските производители. За да се намалят  нивата на фосфатните емисии властите в Хесен повишили техническите изисквания спрямо пречиствателните станции. И това дало резултат. Концентрацията на фосфатни емисии в подпочвените води „чувствително намаляла”, кометира говорител а министерството на околната среда.

Въпреки че данните са направени само в провинция Хесен, местни експерти смятат, че те са съотносими и с други части на страната, където ще се потвърди, че съотношението на замърсяването на почвата с фосфатни емисии ще е подобно.

„Делът на земеделските производители при  замърсяване на почвите с фосфатни емисии е само 50%, с което те носят само частично вина за това’, смята и Фолкер Мохаупт от федералната служба за опазване на околната среда.

За да се подкрепят тези данни от Германския съюз на земеделските производители считат, че са необходими редовни замервания на съдържанието на фосфатни емисии в почвата и подпочвените води в цялата страна. Базирайки се на данните от Хесен, от браншовата организация считат, че досега ролята на пречиствателните станции в замърсяването на почвата и подпочвените води с фосфатни емисии е била доста занижена.