събота, септември 25, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Фермерите остават на първа линия, въпреки студа и коронавируса

Очакват „цар Бойко“ да реши, дали да затвори пазарите

Exif_JPEG_420

Денят е сряда и въпреки хапещият студ, и въпреки коронавируса, фермерите са на първа линия на добре познатото място пазара пред земеделското министерство. „Надяваме се да не ни затворят“, „Чакаме цар Бойко да реши“, ни посрещнаха наши стари познайници и приятели Ели и Теодор. Ели Илиева е биозърнопроизводителка и отскоро предлага на пазара царевични макарони с различни вкусове– с шафран, люти чушлета и шипка, а Теодор неговия неповторим мед от село Меляне. „Ние имаме ли време за Covid, така като ни гледате. Екипирали сме се, спазваме всички предписания и работим“, добавя и производител на биозеленчуци.

Освен мед, зеленчуци и варива, минаващите през фермерския пазар можеха да се заредят и с млечни и месни продукти, да пробват печени кестени и сладка, а за поклонниците на гурме кухнята пък Стоян Дурков предлагаше шафран. Продава го по 38 лева за грам. Доволен е от реколтата през годината, но е изправен пред предизвикателството за намиране на пазар и реализация. „Опитвам се да рекламирам през социалните мрежи. Една седмица е добре, друга не. Хората се свиха ресторантите затварят. Предпочитат да си вземат мляко и хляб вместо шафран“, споделя той. Сред клиентите му най-вече са лекарите ,използващи шафрана за направата на различни био тинктури.

На пазарите в Западна Европа има интерес към качествения български шафран според него, но цените които получава са твърде ниски. Споделя случай за австриец, предложил му сътрудничество, но ако му продава шафрана на три евро и половина за грам. За Китай пък българските производители са твърде дребни риби и дава пример. „Имам договорка за евентуален износ за Китай, но като ме питат, колко мога да им предложа и им кажа 5-6 килограма казват, че подобно количество може само като мостра да им послужи. На специализираното изложение за биохрани в Нюрнберг пък датчанин му предложил да продава неговия шафран на пазара в Поднебесната империя, но му поискал най-малко килограм суровина на месец.