вторник, юни 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Фермерите в Добричко очакват пшеницата да поевтинее

Срив в цените на пшеницата на международните пазари

На фона на очаквани по-добри добиви в жътвената кампания, фермерите от Добричко очакват пшеницата да поевтинее, информира БТА. При прогнозата за по-високи добиви цената от 380-400 лева, колкото се търгуваше тон зърно при зелените сделки преди време, няма да се запази, коментира за БТА председателят на Областния съюз на земеделските кооперации Кирил Комитов.

Подобно е и мнението на изпълнителният директор на Асоциацията на българските зърнопроизводители-2006 Коста Костов, като посочи, че подобна тенденция е характерна за българския пазар.

Ако в следващите ден-два не вали, комбайните ще влязат в масивите с пшеница, каза председателят на Областния съюз на земеделските кооперации, в който членуват 37 стопанства. По думите му зърното все още е с висока влажност, а кооперациите не разполагат със сушилни, които биха и оскъпили продукцията. В браншовия съюз се надяват да приберат и по над 500 килограма зърно от декар. В този диапазон очакват да бъде средният добив и от Асоциацията на българските зърнопроизводители-2006, като изпълнителният й директор смята, че прибирането на реколтата в региона ще започне през идващата седмица.

Спад в цените на пшеницата се наблюдава и на международните пазари, като фючърсите в Чикаго дори отбелязаха тримесечно дъно. Там след дългата ваканция заради отбелязването на националния празник на САЩ борсовата търговия с пшеница остана трайно оцветена в червено, информира „Зерно Онлайн“. Основните причини за поевтиняването на пшеницата е лагоприятната прогноза за добивите от пролетна пшеница, както и падналите дъждове в щатите Северна и Южна Дакота. Така контрактите със срок на доставка през юли в Чикаго се понижиха с над 9 долара, до 227,8 долара за тон. Още по-голям срив с между 13 и 20 долара отбелязаха фючърсите на твърдата пшеница в Минеаполис и Канзас, където се търгуваха съответно за 296,7 и 211,4 долара за тон. Тенденцията продължи и по време на вчерашната търговия, като в САЩпшеницата поевтиня още с между 0,8 и 2 долра за тон.

Подобен спад до тримесечно дъно отбелязаха и септемврийските фючърси на меката пшеница в Париж, като върху цените натиск оказаха както пазарът зад Океана, така и добрите перспективи за ЕС, в това число и за страните от Черноморския басейн. Така септемврийските контракти отбелязаха спад във вторник с две евро и 25 цента до 198,25 евро ьа тон (234,2 долара за тон.) По време на вчерашната търговия те отново стигнаха границата от 200 евро за тоон.