понеделник, юли 15, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Фермерите в ЕС прибраха общо 2,7 млн. тона соя през тази година

Изисквания към хранителния режим и норми на торене на соятаИзисквания към хранителния режим и норми на торене на соята

За последните десет години площите със соя са се увеличили почти тройно

Въпреки промените в климата през текущата стопанска година, фермерите в ЕС са прибрали общо 2,7 млн. тона соя, информира „Зерно Онлайн“. Това е третата най-добра реколта от тази култура в блока, която обаче няма да е достатъчна да замени вноса на соя и соев шрот от трети пазари. Според главния редактор на специализирания портал agrarheute.com Олаф Цинке, през тази година Германия се нарежда в топ осем на най-големите производители на соя в ЕС с рекордно високи добиви.

Въпреки добрите добиви анализаторът отбелязва, че те са „капка в морето“ на фона на общото потребление от 16 млн. тона соя, като 85% от соята отиваща основно за храна на животните идва от внос. Делът на площите заети с тази култура в ЕС е само 1,7% от общите, но интересът към отглеждането на соя се увеличава и за последните десет години площите са се увеличили почти три пъти.

Според оценките на USDA към 2023година глобалното производство на соя ще достигне до 400 млн тона. По оценки на ЕК нуждата от соя в ЕС се оценява на 27 млн. тона , като 83% от нея отива за животински фуражи, а под 1% отива за хранителната ни индустрия. Сред основните вносители на соя и соев шрот на европейските пазари са Бразилия, САЩ, Аржентина и в последно време Украйна. Една от инициативите за увеличаване на европейското производство е Дунавска соя“, като в проблем за отглеждането и се превръщат аномално високите температури и засушаването. Бариера пред увеличаване на площите със соя в централните части на Европа е и нарастващата зависимост при отглеждането на тази култура от напояването.

Към момента Италия остава лидер по производство на соя в еС, следвана от Франция, Румъния и Австрия. Други фактори влияещи върху разширяването на площите със соя са високите цени на вносната соя и разстящото търсене на европейска соя без съдържание на ГМО. Що се отнася до торовете в информацията се отбелязва, че за разлика от рапицата, соята е по-малко зависима от азотните торове.