вторник, юли 27, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Фермерите в Европа призовават за сваляне на ограниченията върху ползването на някои пестициди

От лобистката Copa Cogeca очакват нестабилност на пазара на продукти, произведени от протеинови култури

Във връзка с кризата с коронавируса, редица европейски фермери настояват пред ЕК за временна отмяна на ограниченията за ползване на пестициди за някои бобови култури, съобщава „Зерно Онлайн“.

В специално писмо до председателя на ЕК на 22 април, от лобистката организация Copa Cogeca изразиха своето безпокойство от ситуацията с коронавируса и отражението и върху преработвателите на масла и рапично брашно и производителите на биодизел. Оттам прогнозират, че „сблъсквайки се с карантинните мерки в ЕС, пазарът на преработени бобови култури рискува да премине във фаза на силна нестабилност заради намалялото търсене на биогорива и спада в производството на култури като соя и рапица“. Във връзка с това се призовава ЕК към бързи действия.

Очаква се през новия сезон производството на рапица в ЕС да достигне до 17 млн. тона при съкращаване на обработваемите площи, които ще са с 30% под нивото от сезон 2017/18 година. Освен това според представителите на европейските фермери е възможно нарушаване на доставките на маслодайни култури от основни производствени региони като САЩ и Южна Америка, ако се ускори пандемията от коронавируса.

На този фон според Педро Гаярдо, оглавяващ работната група по маслодайните култури в copa Cogeca “най-добрият начин за увеличаване производството на протеинови култури в ЕС е временна отмяна на забраната за използване на някои видове пестициди. Като допълнителна мярка се иска въвеждане на забрана за внос на бииоетанол.