петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро експертите съветват

FERTIACTYL® TRIUM: Решение за успешно презимуване!

Сухата есен и последвалото късното поникване на места на пшеницата през януари-март, повлия неблагоприятно върху развитието на културата през стопанската 2018-2019г.

Timac Agro Fertyactil Truim

Сухата есен и последвалото късното поникване на места на пшеницата през януари-март, повлия неблагоприятно върху развитието на културата през стопанската 2018-2019г.

В отговор на належащите нужди на земеделците и отчитайки проблемите през миналата година, Тимак Агро препоръчва приложението на Fertiactyl® Trium върху пшеница/ечемик за стимулиране на есенното братене – решаващ фактор за постигане на високи добиви и успешно презимуване на зърнено-житните култури. Бистимулаторът Fertiactyl® Trium има силно изразено антистресово действие, стимулира растежа и спомага за формирането на силна и добре развита коренова система, като по този начин помага на пшеницата и ечемика да се справят с абиотичните фактори през есенно-зимния период.

Всички продукти от гамата коренови биостимулатори Fertiactyl® на Тимак Агро, имат системно действие и силно изразен антистресов ефект. В допълнение, Fertiactyl® Trium, притежава и така нужното за периода превантивно действие – предпазва пшеницата/ечемика от директно измръзване през зимата или повреди, причинени от силни и студени ветрове. Успешно се справя и с проблеми като изкъсване на млади небратили растения, извличане на посеви и изтегляне на растенията, вследствие на неблагоприятни климатични условия.

Благодарение на патентования комплекс Fertiactyl®, това решение на Тимак Агро подпомага нормалното вкореняване, стимулира развитието на кореновата система и успешното есенно братене на растенията. Директните ефекти от системното действие на кореновия биостимулатор Fertiactyl® Trium са:

  • Ускоряване метаболизма на растенията и синтеза на ензими;
  • Повишаване на студоустойчивостта;
  • Скъсяване на времето за завършване на нормалните за есента    физиологични процеси;

Благодарение на специфичния си хранителен състав, кореновият биостимулатор Fertiactyl® Trium има допълнително стимулиращо и подсилващо действие:

  • Азотното съдържание (N: 5%) подпомага растежа и синтеза на протеини.
  • Фосфорът (P2O5: 5%), стимулира кореновото развитие, образуването на генеративни органи, едновременното изкласяване и узряване, както и качеството на продукцията.
  • Съдържанието на калий (K2O: 7%) подобрява устойчивостта на ниски температури, резистентността срещу гъбни болести и предпазва растенията от полягане.
  • Цинкът (Zn: 1,5%) спомага за нормален растеж и успешната репродукция, повишава синтеза на ауксини и устойчивостта на инфекции от определени патогени и неприятели.
  • Съдържанието на манган (Mn: 1,5%) стимулира растежа, фотосинтезата и преобразуването на азота в растението.

Препоръчително приложение: при житни култури, във фази 3-ти лист и/или братене*.

Добри практики: През последните 2 години са постигнати редица успешни резултати от приложението на продукта в цялата страна. Ето защо, Fertiactyl® Trium се нарежда в листата с ТОП есенни предложения на Тимак Агро България.

На снимките – поле с пшеница преди приложението на Fertiactyl® Trium:

Същото поле две седмици, след приложението на Fertiactyl® Trium:

Отлични резултати при пшеница в Североизточна България, обл. Шумен:

Вследствие на неблагоприятните климатични условия – засушаване, поради липса на валежи и снежна покривка, пшеницата пониква едва през месец януари. Препоръката на АТК на Тимак за района за преодоляване изоставането в растежа и наваксването в развитието, е в началото на март да се приложи кореновият биостимулатор Fertiactyl® Trium (200 мл/дка*). Целта е да се развие кореновата система, да се стимулира пролетното братене и скъси времето за нормално протичане на етапите на развитие. Добавените микроелементи Zn и Mn са особено необходими за зърнено-житните култури в този период.

Постигнатите добиви на това поле, вследствие на приложената комплексна технология на Тимак Агро са 930 кг/дка – за сравнение средните добиви за региона са 450 кг/дка.

В района на Сливен, през есента на 2018г. се наблюдава засушаване и липса на достатъчно валежи. Това причинява забавяне в развитието на пшеницата в района. За стимулиране на растежа и формирането на силна и здрава коренова система, през ноември е приложен Fertiactyl® Trium, в доза 150 мл/дка*. Благодарение на тази навременна интервенция (като част от приложената комплексна технология на Тимак Агро), постигнатите добиви са с 97 кг по-високи от контролата.

В района на Русе, вследствие на настъпилото засушаване и слабо развитие на пшеницата, за да се стимулира растежа и да се предпази културата от съпътстващите периода абиотични фактори, през октомври е приложен Fertiactyl® Trium, в доза 150 мл/дка*.  В резултат, стресовите фактори от зимата са преодолени, културата се развива чудесно и е постигнат отличен добив за района – с 60 кг/дка повече от контролата.

Повече информация за резултатите от приложението на тези и други продукти, както и отзиви на земеделците, можете да научите на: https://www.timacagrobg.com

–––––-

*За повече информация относно приложението и дозировката, моля обърнете се към агроном-търговските консултанти на фирма „Тимак Агро България“ за Вашия регион.