Виктор Павлов
27 Юли 2015 г.
Видяна: 9920
Отговори: 0
ТEMA

Абсурдна или не новата наредба за нивомерите и фискални устройства за горивата

Източник БНР: Най-голямото потребление на дизелово гориво е в селското стопанство – около 250-300 милиона литра, каза в „Неделя 150“ Васил Панов - директор на дирекция „Контрол“ в НАП. Той отхвърли твърденията, че зад наредбата за задължителните нивомери има лобистки интереси: Това пък за лобистките интереси, че на някой да му правим бизнес от това, това е пълен абсурд. В петък стотици земеделски производители от различни райони в страната изкараха по пътищата селскостопанските машини, за да ги заредят с гориво от бензиностанции.

Протестът им е срещу последното изменение на наредбата, с която ги задължават да монтират нивомерни и фискални устройства в земеделските стопанства. Демонстрацията предизвика километрични опашки от автомобили и недоволството на шофьорите. Според Румен Христов – председател на земеделската комисия финансовият министър Владислав Горанов е готов на диалог: Аз предприех няколко стъпки до момента. Имах питане до финансовия министър, с когото се видяхме. Трябва да подчертая, че той каза, че е готов на диалог – това е истината. Второто нещо, което направихме е, че внесохме законопроект, с който искаме в Закона за ДДС съдове, които са до 10 тона и консумация, която е до 15 тона годишно, такива земеделски производители да не попадат под обсега да тази наредба. Сега подготвям писмен въпрос към министъра на финансите.

По различен начин има тълкуване от страна на териториалните данъчни поделения – някои казват, че е необходимо монтиране само на нивомери, други казват, че трябва да се изпълнят изискванията за построяване на ведомствени бензиностанции. Разликата между едното и другото е доста пари. Хубаво е да има едно тълкуване към тези служби.

https://bnr.bg/horizont/post/100584339/absurdna-ili-ne-novata-naredba-za-nivomerite-i-fiskalni-ustroistva-za-gorivata

Няма постове!