Виктор Павлов
05 Нмв 2014 г.
Видяна: 14392
Отговори: 0
ТEMA

Действие на контактни и системни фунгициди

Tъй като напрекъснато получаваме професионални  въпроси, на които се стремим да отговорим максимално изчерпателно. На някои от запитванията отговаряме лично, отговорите на други ще публикуваме, тъй като са важни за повече стопани и всеки би могъл да извлече полза от подобна консултация. Сега ви предлагаме отговор на такъв читателски въпрос.

 

Въпрос на читателя:   Здравейте, от доста време ме вълнува един въпрос, относно рационалното приложение на препаратите за РЗ. За първи път се занимавам с отглеждане на зеленчуци (безколови домати - 5 дк.), и ги пръскам постоянно,като редувам контактни със системни препарати,като интервалите м/у тяс са съответно 7/14 дни.

Още след засаждането на разсада на полето,бяха леко нападнати от" алтернария"но болестта беше стопирана след бързата ми реакция.По принцип се занимавам с овощарство и не можах да се съобразя,че доматовите растения след като пораснат ще  закрият всички редове,и че даже няма да има къде въобще да стъпвам. От незнание ги бях засял при схема 70 х 50,вместо 120 - 50 х 50. 

Сега в момента долните листа на доста растения са с признаци на алтернарията, но засега болестта не напредва към горните листа.  Като цяло насаждението е в почти отлично състояние,отрупано с плод (средна големина на яйце),но без пътеки откъдето  мога да ги третирам с препарати.

Въпросите ми са два:

1.Теоретичски възможно ли е да ги опазя до края на м. Септември, чрез постоянни третирания ?

2.Тъй като притежавам моторна гръбна пръскачка,да обходя с много малко количество разтвор (15-20 л./дк.),със високо вдигната пръскачка, а количеството на препарата да бъде, както го дават на декар?  

Отговор на специалиста: Здравейте, По въпрос 1 – теоритично е възможно да опазите  доматените  растения   до септември. За мен има малко неизвестни в пъзела –с какви фунгициди до този момент сте третирали,  и как поред сте ги приложили. Не забравяйте, много са важни  са карантинните срокове на използваните Продукти за РЗ   - да се съобразят с   времето на беритбата. По въпрос 2  -  първо е добре да разберете разликата между контактни и системни ПРЗ: [ 

КОНТАКТНО ДЕЙСТВАЩИТЕ  ФУНГИЦИДИ  – ИМАТ САМО ПРЕДПАЗНО ПРОФИЛАКТИЧНО ДЕЙСТВИЕ. ДЕЙСТВАТ НА ПАТОГЕННИТЕ ОРГАНИЗМИ САМО, КОГАТО СА В КОНТАКТ С ТЯХ. ЗА ДА ИМА ЕФЕКТ ОТ ТЯХ Е НЕОБХОДИМО ДА СЕ ПРИЛАГАТ ПРЕДИ ИНФЕКЦИЯТА: [ 

СИСТЕМНИ ФУНГИЦИДИ – ИНХИБИРАТ ЕНЕРГЕТИЧНИТЕ ПРОЦЕСИ - ДИШАНЕТО И ОКИСЛИТЕЛНОТО ФОСФОРИЛИРАНЕ. ПРИ ТЕХНИЯ  МЕТАБОЛИЗЪМ  СЕ ПОЛУЧАВАТ АКТИВНИ СУБСТАНЦИ -  ТОКСИЧНИ ЗА ФИТОПАТОГЕНИТЕ. ПРОНИКВАТ В РАСТЕНИЯТА И ЧРЕЗ ТРАНСПОРТНИТЕ СИСТЕМИ СЕ РАЗПРОСТРАНЯВАТ ДО ВСИЧКИ ОРГАНИ  - ВИНАГИ – ОТ ОСНОВАТА КЪМ ВЪРХА. СЛЕД НАВЛИЗАНЕ В ТЪКАНИТЕ ТЯХНОТО ФУНГИЦИДНО ДЕЙСТВИЕ НЕ СЕ ВЛИЯЕ ОТ МЕТЕОРОЛОГИЧНИТЕ ФАКТОРИ.

ВАЖНО е да знаете че: Разтворът с фунгицида  трябва да се изпръсква във вид на мъгла, без да се олива третираната повърхност, защото разтвора се стича и така остават места непокрити с разтвор [  Количеството на ПРЗ при третиране на домати  - полско производство е в МЛ/ДКА  или Г/ДКА.  Важно е,  да попадне необходимото количество препарат, с колко разтвор ще попадне  - 15, 20 или 40 литра, не е от голямо значение   щом  няма  оставени  непокрити от работния  разтвор части от растението.

 Вие пишете основно за алтернария, но последните дни бяха особено критични за опазване  на растенията  от сем Картофови   от  картофена мана.  Не зная,  Вие  от коя част на страната сте – но и  днес се очакват отново   валежи и градушки,    и после отново топло време. Затова е важно растенията да са третирани  преди валежите или веднага при първа възможност да се влезе вътре в блока – като  „тази първа възможност”  може да е след няколко дни и това да компрометира  реколтата.

 Поздравления за куража да гледате 5-те дка домати и ви желаем да получите добра и най-вече вкусна доматена  реколта! Ако имате други въпроси – не се страхувайте – питайте!!!!!! Четете  нашата рубрика  Бюлетин растителна защита  - в бюл. 12 са посочени регистрирани   при доматите фунгициди.....  

Не забравяйте : ПРИ ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ИЗПОЛЗВАНЕ ЗА БОРБА С ЕДИН И СЪЩ ПАТОГЕН МОГАТ ДА ВЪЗНИКНАТ РЕЗИСТЕНТНИ ФОРМИ КЪМ ОТДЕЛНИ ИЛИ ГРУПА ПРЕПАРАТИ СЪС СХОДНИ АКТИВНИ ВЕЩЕСТВА.   Nivabg.com                  

Няма постове!