Виктор Павлов
24 Нмв 2014 г.
Видяна: 7961
Отговори: 0
ТEMA

Плевели при рапицата - Основни плевели в рапицата

Широколистни плевели при рапицата:

Лайката е едногодишен зимно-пролетен плевел, който се размножава само чрез семена. Тя е студоустойчиво и сухоустойчиво растение. Появава се основно през ранна пролет и води до сериозна редукция в добива. При наличие само на 2 броя лайка на квадратен метър, добивът се намалява с 1 %.

Полският мак, наричан също Кадънка, е едногодишно тревисто растение, което пониква основно през пролетта. Дори само 2 растения на 1 квадратен метър понижават добивите с над 1 %. Размножава се основночрез семена.

Синапът е едногодишен ранно-пролетен плевел. Пониква през март - април, а при наличие на влага и през цялата година. Има способността да се развива бързо и силно да потиска развитието на културата, като само 2 бр плевели / кв.м. редуцират добива с над 1%.

Лепката е едногодишно тревисто растение, което се размножава със семена. Появява се основно през ранна пролет и води до сериозна редукция на добива - 2 бр / кв. м. понижават добива с 6%.

Житни плевели при рапицата:

Самосевки в рапицата са изключително сериозен проблем, защото основният предшественик на рапицата са пшеница и ечемик. При сухите условия в нашата страна, те се запазват в почвата и поникват успоредно с рапицата през есента. Ненавременната борба с тях води до завземане на хранителна площ и задушаване на рапичния посев.

Райграсът е многогодишен житен плевел, който се размножава чрез семена. Широко разпространен в цялата страна и по-главно в Южна България. Има способността да завзема бързо хранителна площ и понякога да пониква преди културата. Пониква основно през есента и по-рядко през пролетта. Специфичен момент в борбата срещу него е фазата му на развитие. За максимарна ефикасност се препоръчва борбата да бъде изведена до фаза братене на плевела.

Дивият овес е житен плевел, който се разпространява чрез семена. Пониква както през есента, така и рано напролет. Може да намали добива до 50%.

Лисичата опашка е вредоносен житен плевел. Има способността да се развива бързо и силно да потиска развитието на културата. Пониква основно през есента и по-рядко през пролетта.

Няма постове!