ЙОРДАН МАЛДЖАНСКИ
14 Май 2015 г.
Видяна: 8864
Отговори: 0
ТEMA

СЪБОРА НА ОВЦЕВЪДИТЕ ПОКАЗА КОЛКО Е ЗЛЕ БЪЛГАРСКОТО ОВЦЕВЪДСТВО

На 8,9 и 10 май 2015 година във Велико Търново се проведе овцевъден събор с участието на осем страни.Организатор на събора е Симеон Караколев ,който е председател на най-голямата развъдна организация –Синтетична популация млечни овце.В половин хале бяха изложени 200-300 овчици ,кочове и агнета основно вносни породи и с по 5-6 до 10 броя участваха – Синтетична популация българска млечна,Черноглава плевенска , Медно- червена шуменска , двете Маришки породи,Дъбенска,Каракачанска ,Брезнишка, Старозагорска и някоя, и друга автохтонна и аборигенна  порода . Козите бяха представени символично ,имаше и няколко говеда ,коне тежковози , както ,  и Българско овчарско куче.

Цялата животновъдна експозиция се разглеждаше за 15-20 минути и заемаше  1/10 част от всичко останало. Продуктите от овче, биволско и козе мляко бяха в бутикови опаковки , колкото е суровината на техните производители, защото беше демонстрирана подвижна мандра и подвижна хладилна витрина , като че ли това е гвоздея и решението на проблемите . На 10 пъти по- голяма площ бяха предлагани храни  ,напитки , битови изделия , произведения на народните занаяти ,трактори ,сечива , хранителни добавки  , фуражи, звънци,ножове и всичко ,  което трябва да има един селянин в къщи.

             Гостите от Румъния бяха докарали 30-40 овце и кози  , и в голям навес  предлагаха чеверме и различни видове сирена . Сиренето беше разположено върху четири маси в големи физически единици – имаше буци по 2-3 килограма , което показва , че тези хора имат доста суровина за производството на сирената . Добре ,че нашите  „бутикови „ изрезки не бяха в близост , защото щяхме за сме жалки пред гостите .

           Румъния има 12 млн.овце и 3 млн. кози и може да си позволи такова производство  , а ние с тези 800 хил. овчици къде сме тръгнали ?

          Овце и животни нямаше толкова , но пък имаше две сцени на които постоянно се пееха български народни песни от всички краища . Тези хора пееха , защото това могат , но ако малко бяха опитали от битието на тези овцевъди надали щеще да им е до песни – ниската изкупна цена на млякото и агнетата  , ако бяха наказани от чиновници за бройки животни и несъотвествие на мери и пасища . До всяка клетка на определената  порода стоеше  собственика , който вместо да е весел , че представя животните си  беше тъжен и унил . Всеки минава  гледа, пита нещо и затова се спрях ,  и аз при стари и нова познати заговорих ги  по проблеми които мисля , че са важни и трябва да се поставят и решават . Хората с готовност се включваха в разговора , ставаха по –жизнени  , споделяха , търсеха информация  ,която никой до сега  не им е давал . Те не виждат изход от тази ситуация .

Реших да отида  в хотел „Велико Търново“ , където се провеждаше „нещото „ което самият организатор не можа да ми каже какво е . Защото нямаше беседа , дискусия , не беше и обучение . Това което трябваше да го чуят всички ,които бяха на събора го чухме само 50-60 човека ентусиасти , а повярвайте ми имаше доста неща , които заслужаваха да бъдат чути  не само от овцевъдите  , а и от управниците . В малката зала на хотела  малката група  видя и чу какво правят в другите страни – гости на събора . От управляващите , които уважиха форума  -  проф.Николов и проф. Светла Бъчварова  бяха казани няколко изречения . Госпожа Бъчварова си тръгна без да чуе презентациите на гостите , това е едно неуважение към тях  ,а те се бяха подготвили и бях лично удовлетворен от това което се прави в тези страни  .  В същото време  се отчаях ,че нищо не се прави в България за сектора . Може ли да правиш събор на овцевъдите  и да няма доклад за състоянието на отрасъла , да няма дебат и данни по определени хибридни схеми , по технологията на отглеждане , по начина на подпомагане на отделните породи , да няма представяне на животни и новости в бранша от институти по животновъдство – в  Костинброд , Стара Загора и  Троян . Нямаше нито един представител на Селско стопанска  Академия  , който да направи анализ и перспективи за развитие на отрасъла .Защо ползват 23 млн.лева от бюджета , като не вършат никаква работа ? Направо съм потресен  до къде можем да го докараме и се срамувам като възпитаник на такива видни овцевъди -  като проф. Хинковски и проф.Ралчев  . Позор за сектора и срам за отрасъла овцевъдство .

                 Този отрасъл е бил важен в животновъдството , за него държавата е правила и давала всичко . Овцевъдството е било приоритетно , защото е експортно ориентирано , давало е поминък на 200-300 хил. души в текстилната  , шивашката, кожарската и млечна индустрия , както и на 300 хил.ниско квалифицирани души  , които са работили като овчари .

                  Това от което най – много  се интересуваха стопаните беше какви субсидии се дават в другите страни . Оказа се , че в България се дават най – много субсидии срещу никакви резултати . Това се дължи на лошо разпределените /насочените/ средства . Вместо да са насочени и да стимулират производството на месо и мляко  / български меерцедеси  / , те стимулират  и създават  „ Ноев ковчег“ на Европа чрез субсидирането  на автохтонни и аборигенни породи  , от които няма никаква полза за обществото и държавата . Положението в овцевъдството  остава отчайващо защото не виждам никой  да прави някакви опити за съживяването му . Ако нещата продължат в тази насока препоръчвам  на българските овцевъди да се преориентират към Свети Синод  и да чакат помощ от Бога , защото и без това работят  „ за Бог да прости „ изпълняват ритуални дейности със символично производство на овцевъдни продукти .

 

 

                                              Научен сътрудник по овцевъдство : ЙОРДАН МАЛДЖАНСКИ

Няма постове!