събота, септември 23, 2023
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Франция се готви да подпомогне свинепроизводството с 270 млн. евро

Браншът в страната се опасява, че финансовата инжекция няма да е достатъчна за всички всички

С оглед на кризата в свинепроизводството френският министър на земеделието Жулиен Денорманди предложи финансов пакет от 270 млн. евро за сектора, информира topagrar.com. Още в края на януари той е подписал спешен план за спасяването на сектора Според актуални данни от местния бранш, загубите на свиневъдите възлизат на между 25 и 30 евро на свиня. Мнозина фермери обмислят да се откажат от увеличение на производството, а някои дори вече са го направили. Причината за това е че заради срива в цените на свинското месо ножицата между рязко увеличените през миналата година производствени разходи и приходите им се е увеличила с рекордните 14%. Към това се прибавя и увеличената конкурентноспособност на някои европейски страни, където и заради пандемията вече бяха взети решения за подпомагане на сектора.

С оглед на това и недоволни от липсата на реакции, мнозина свиневъди излязоха на протести с искания за незабавна подкрепа от страна на държавата. „В резултат на това на спешно кризисно заседание е било решено да се предприемат мерки за спасяване на сектора“, се казва съобщение на земеделското министерство. Според министър Денорманди в действие е приведен план от пет точки, в който е включена и точка за директно подпомагане на сектора с 270 млн. евро. В това число са включени и 75 млн. евро директно доплащане за стопанствата с особено силно свиване на ликвидността, на които дори са предложени безлихвени държавни кредити. Така в рамките на две седмици те ще трябва да получат по около 15 хил. евро.

Други 150 млн. евро са планирани за структурна помощ за бранша,а с останалите 20 млн. евро земеделското министерство иска да освободи свиневъдите от техните социални отговорности. В съобщение до медиите от аграрното министерство на страната се казва обаче, че тези мерки няма да са достатъчни, и ще са необходими мобилизация на европейско ниво за да се даде подпомагане за складиране на свинското месо в частни складове за да се разтовари ситуацията на пазара.

В по-далечна перспектива от френското министерство на земеделието планира да окаже подкрепа с провеждането на рекламни кампании, с насърчаване на експорта и предлагане на безлихвено кредитиране да подсигури стабилни нива на ликвидност на фермерите. Въпреки че местният бранш посрещна с облекчение мерките за подпомагане на сектора констатира, че за някои свинепроизводители те няма да стигнат.