вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Френските фермери заплашват с пълна блокада на столицата Париж- властта отговаря с хеликоптери и бронирана техника

Блокадите доведоха до нарушаване на трафика на товари към Великобритания

Недоволни от спада на доходите и бюрокрацията и от понасянето на наказания за неспазване на екологичните политики, френските фермери заплашиха с пълна блокада столицата Париж. Недоволството им прерасна в „седмица на страха“. Авторитетното издание The Guardian показва как фермери палят камион с вносни зеленчуци. Междувременно превозвачи на плодове и зеленчуци основно такива пътуващи за Великобритания се оплакаха, цитирани от fresjplaza.de , че протестиращи блокират достъпа им до френските експортни пристанища.

„Имам седем камиона спрени в Лион, като ситуацията е много трудна, защото не могат да продължат по маршрута си, което носи след себе си всички негативни последици“, казва Томас Басс.

За сега повечето превозвачи пътуват предимно нощно време, но ако фермерите изпълнят заканата си да блокират достъпа до столицата Париж, положението според различни представители на логистичния бранш ще стане още по-тежко. Стачката и пътните блокади водят до забавяне на вече планирани доставки на земеделска продукция от Испания. Властите от своя  страна се опитват да спрат похода на фермерите към Париж чрез използване на хеликоптери и бронетранспортьори.

„Тъй като един ден производителите блокират едни улици, а на другия ден други, за шофьорите ни е трудно да намерят места за паркиране защото трябва да спазват законовите изисквания и регламентираните почивки“, казва друг собственик на транспортна компания.