събота, май 25, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
ЖивотновъдствоЖивотновъдство

Фуражна добавка може да намали емисиите от метан в Дания с до 30%

ставки за Обвързана подкрепа животновъдство

Страната може да въведе цена на емисиите от метан

 

Като част от усилията за постигане на амбициозните климатични цели, Дания прие да подпомогне фермерите в използването на специална добавка към фуражите на животните, която може да намали изхвърляните от тях в атмосферата емисии от метан с до 30% информира БТА позовавайки се на „Ройтерс“.

Дания, основен износител на млечни продукти, може да стане първата държава в света, която ще определи цената на селскостопанските емисии, включително емисиите на метан от оригващи се крави – решение, което среща широка политическа подкрепа.

Скандинавската страна се ангажира да намали емисиите си със 70 процента до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Повече от половината земя в Дания е обработваема, като около една трета от въглеродните емисии в страната са резултат от селското стопанство, според датския мозъчен тръст за климата „Консито“ (Concito).

Според фермерски организации въвеждането на евентуален въглероден данък може да доведе до намаляване на производството и затварянето на стопанства. Вместо това, фермерите и млечната промишленост се застъпват за използването на добавки, които спират процеса на ферментация в стомаха на кравите, предотвратявайки производството на метан.

Правителството задели 518 милиона датски крони (74 милиона долара) за финансиране на фуражната добавка, която се очаква да намали емисиите на метан от приблизително 550 000 млечни крави в страната с 30 процента към 2030 година.

Подобни добавки бяха посрещнати със скептицизъм от датски политици и групи за хуманно отношение към животните, тъй като все още не е ясно дали те отговарят на стандартите за хуманно отношение към животните, действащи в страната.

Базираната в Нидерландия компания за хранене „Роял Ди Ес Ем“ (Royal DSM) имаше фуражна добавка, одобрена от ЕС през 2022 г.