вторник, юли 16, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Галина Митева: Различната структура на стопанствата в отделните страни налага таваните на директните плащания да се определят на национално ниво

ОСП трябва да зададе ясни условия на работа и стабилност на земеделския сектор в Европа

Галина Митева: Различната структура на стопанствата в отделните страни налага таваните на директните плащания да се определят на национално нивоГалина Митева: Различната структура на стопанствата в отделните страни налага таваните на директните плащания да се определят на национално ниво

От Българската асоциация на собствениците на земеделски земи смятат, че таваните върху директните плащания в новия период на Общата селскостопанска политика трябва да се определят на национално ниво поради различната структура на стопанствата и техния размер.

Такава позиция изказа зам. председателят на асоциацията Галина митева, която запозна присъствалите на семинар в Боровец с последните дискусии около структурата на ОСП в следващия седемгодишен период. Наред с това в полза на подобен подход към таваните  са различните нива на средните плащания в отделните страни  както и нивата на заплатите в агросектора.  „Няма как да мерим с един аршин, защото за разлика от Франция  и Дания например, у нас минималната  заплата е 287 евро. Освен това решаването на въпроса за изравняване на плащанията между старите и нови страни членки е оставен за след 2020-та  година. По този въпрос сме се обединили всички, защото няма как да сме конкурентноспособни на останалите”, каза Галина Митева.

„Темата за ОСП вълнува българския земеделски производител вече повече от година.  В момента има някакви разговори, и се е достигнало до определено ниво, но тъй като се очаква да встъпи в прерогативите си новия Европейски парламент, всичко ще се случи след неговото конституиране”, добави тя. Според нея ОСП трябва да зададе  ясни условия на работа и стабилност на земеделския сектор в Европа.

Освен това Комисията е решила да даде време на отделните страни да се адаптират към новите правила, ето защо повече от тях  се предвижда да влязат в сила от 2022 година. Що  се отнася до зелените плащания, в Европа се коментира, че те не са постигнали първоначалните си цели, и не се е стигнало до по-зелено и устойчиво земеделие, ето защо трябва да бъдат реформирани. От Европейската организация на собствениците на земеделски земи (ELO)  защитават позицията за доброволния характер на зелените плащания след 2021 година, като те бъдат обвързани с допълнително финансово подпомагане. Всеки да има правото да избере колко и какви ангажименти да спазва, като съответно те да бъдат компенсирани.