вторник, май 26, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
За производство на ориз ще бъдат предоставени общо 250 000 лв
Зърнопроизводство

Гърците и румънците с пъти по-високи субсидии за ориз

За производство на ориз ще бъдат предоставени общо 250 000 лв

В Гърция стопаните получават по 120-130 евро на декар, в Румъния 70 евро на декар

Председателят на Българска оризова асоциация Георги Видолов отново апелира да се изравнят субсидиите на българските оризопроизводители с тези на колегите им от Румъния и Гърция. В Гърция стопаните получават по 120-130 евро на декар, в Румъния 70 евро на декар, а в България – 20 евро на декар. В тази дискриминационна ситуация нашите фермери имат много по-висока себестойност на продукта, което рефлектира и върху неговата реализация. На практика ние не можем да защитим цената си. Техните цени са по-ниски, защото калкулират по-висока субсидия в стойността на ориза. Иначе за българските арпа и ориз има широк пазар в Европа и отчасти в Азия.

По данни на Министерство на земеделието 80-90% от количествата ориз, които изнасяме за ЕС, са с дестинация Румъния. Имаме експорт и за Италия, Словения, Унгария, Чехия Хърватия. Около 90 на сто от износа за трети страни е към Турция. Иначе внасяме от Гърция, Румъния, Испания, Италия, Португалия, както и от Камбоджа и Мианмар /Бирма/.

Относно наложените наскоро защитни мита за внос на ориз от двете азиатски държави в ЕС Видолов смята, че ефектът в България ще е незначителен. Още по-малко пък ще повиши изкупната цена на арпата, която е между 500 и 600 лв. за тон. За разлика от Италия и Гърция ние не гледаме сортове от типа „Индика“, а техният пазар в страната ни е под 2-3%, така че няма как родният оризопроизводител да има полза от защитните мита, каза Видолов.

От бранша настояват оризът да се категоризира като чувствителна култура. Годишните разходни норми за производство на ориз са между 3 и 4 пъти по-високи от тези за отглеждането на пшеница, царевица, слънчоглед, както и на други масови култури.

NivaBG.com
Виктор Павлов