понеделник, април 6, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Бабх

Генка Шикерова: БАБХ е пазена и удобна агенция

Тя пусна в YouTube разследване за това как и с кого БАБХ сключва договори за т.нар. „мобилни инсинератори“

2.71Хиляди
Гардоприм Плюс Голд

„Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е пазена и удобна агенция, вероятно защото носи приходи“.

Това каза пред БНР журналистът Генка Шикерова, която пусна в YouTube разследване за това как и с кого БАБХ сключва договори за т.нар. „мобилни инсинератори“ за унищожаване на животински отпадъци, които са неизползваеми в момента, в който страната ни се бори с епидемията от африканска чума по свинете.

„Най-озадачаващото е липсата на информация. Изчисленията, направени в разследването, са на база платени суми и договорената цена за обезвреждане на отпадък, защото от БАБХ смятат, че информацията, свързана с това какви пари ние, данъкоплатците, плащаме за обезвреждането на трупове, как се контролира този процес, изобщо какво работят в БАБХ, харчейки нашите пари от данъците, те смятат, че това не е информация от обществен интерес. Тази политика на БАБХ получава подкрепа от високо ниво, защото продължаваме да не я получаваме тази информация“, допълни Шикерова в предаването „12+4“.

Тя подчерта, че ролята на журналистите е да бъдат критични към властта – „нещо, което продължава да не се разбира към този момент от хората, в чиито ръце е властта“.

„Това, че ще се стигне до тази криза, беше прогнозируемо. Това, че цялото това нещо да бъде вкарано в обслужване на нечий политически интерес, също беше ясно предварително. Това, което се случва е преминаването на граници. Доверието е категорично срутено“.

Според журналиста основният проблем е липсата на информация и категоричният отказ от страна на институциите да осветяват действията си и да дават информация как харчат парите.

NivaBG.com
Виктор Павлов