сряда, септември 22, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Германия въвежда процедура за влизане на български селскостопански работници

На острова призоваха хората в отпуск да се включат в земеделието

Германия въвежда процедура за достъп на селскостопански работници от страната ни, съобщи БНР, позовавайки се на информация от дирекция „Гранична полиция“ на МВР. Правилата предвиждат наемните работници да пристигат на територията на федералната република само през големите международни летища. За сега от Wizz Air не планират подновяване на полетите от летище Варна от 1 май.
Междувременно властите във Великобритания призоваха хората намиращи се в отпуск поради въведените заради коронавируса ограничения да се включат в селското стопанство. По думите на британския министър на околната среда Джордж Юстъс едва 1/3 от работната ръка в сектора е налична. Въпреки появилите се съобщения за организирани чартърни полети от Румъния, местните фермери заявиха че пандемията силно ограничаwа достъпа на работници от чужбина, и те не могат да ги заменят с наемане на британски работници.
Министърът отбеляза, че за момента недостигът на работна ръка не се усеща, защото е твърде рано за реколтата, но през юни картината може да бъде много по-различна.