вторник, юли 7, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
На Комитета по обща организация на пазара на земеделски продукти в Брюксел бе взето решение да се подпомогне свиневъдството
Без категорияНОВИНИ

Германски биопроизводители искат промени в европейското земеделие заради скандала с кланицата в Гютерсло

На Комитета по обща организация на пазара на земеделски продукти в Брюксел бе взето решение да се подпомогне свиневъдството

Настоящата ситуация не дава шанс на малките и регионални преработватели

Подтикнати от разразилото се в германския град Гютерсло огнище на коронавируса и предстоящото председателство на Съвета на ЕС от страна на федералната република, от най голямата браншова организация на биопроизводителите Bioland отново излязоха с искания за реформи на политиката в земеделския сектор на европейско ниво. Това информира специализираният портал topagrar.com.
Вицепрезидентът и земеделски производител от региона на Гютерсло Щефани Щротдрес коментира, че “скандалът в кланицата на “Тьониес” ясно и недвусмислено е показал, колко болна е европейската хранителна система.”. Показателен факт споед нея за същесрвуващия дисбаланс в сектора, е че 56% от свинското месо в страната се преработва от три крупни предприятия. Тя определя като несправедливи както съществуващите от десетилетия рамкови условия на политическо ниво, така и икономиката, базирана на принципа “Расти или плачи”. Тя допълни, че не само животните се нуждаят от повече пространство, но и хората се нуждаят от по-добри доходи. Според нея в подобни условия регионалните и малки преработватели нямат шансове за оеляване, з намирането на специалисти за преработка и транжиране на месото става все по-трудно. В резултат на това все повече замират подобни занаятчийски професии.
От Bioland отдавна настояват за сериозни промени и преосмисляне на аграрната политика. ‘Трябва да направим такива промени в аграрната, икономическа и търговска политика, че да направим възможно съществуването на всички по веригата от фермата до масата”, счита и председателя на организацията Ян Пкаже.
Както стана известно, вследствие на огнище на заразени с коронавируса служители в кланицата на “Тьонис” в германската провинция Северен Рейн Вестфалия отново бяха въведени ограничителни мерки, а 360 хил.души бяха поставени под карантина. Вследствие от кризата Австрия призова своите граждани да се въздържат от пътувания до провинция Северен Рейн Вестфалия, а “Дойче Веле” показа вчера, при какви мизерни условия живеят гастарбайтерите от България и Румъния. До момента заразени с ,covid 19 са 1300 служители, аобвиненията към българите и румънците от страна на министър-председателя на провинцията Армин Лашет предизвикаха остри коментари и реакции.

NivaBG.com