петък, февруари 23, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Германските вериги отговориха на фермерските протести: Вашите икономически трудности нямат нищо общо с търговията на дребно

4% от фермерската продукция според веригите в Германия отивала за износ

Фермерите в Германия повече от два месеца са в непрестанни протести срещу непосилната бюрокрация, високите разходи и конкуренцията на вноса от трети страни. Не на последно място гневът им беше насочен освен срещу политиците и политиките на местно и европейско ниво, но и срещу големите търговски вериги. Производителите обвиняват веригите, че с господстващото си пазарно поведение диктуват ниски цени и оказват натиск върху производителите.

Сега от Германския съюз на търговците излязоха с отговор към упреците на производителите, информира agrarheute.com, в който се казва:

Твърденията им не отговарят на истината. Икономическите проблеми на повечето фермери нямат нищо общо с търговията на дребно с храни и с взаимоотношенията между търговци и производители“, се казва в позицията на организацията, защитаваща интересите на веригите.

Обвиненията отправяни към веригите от страна на протестиращите са определени като популистки като се напомня, че цените на храните и суровините се определят от цените на световния пазар и сключването на договори с отделни производители по-скоро би било рядкост за веригите. Като доказателство се посочва, че 94% от продукцията на фермерите отивала за износ в свежо състояние. В същото време 38% от храните на германския пазар идват от внос.

„С това става ясно, че политиката на търговците на дребно няма нищо общо с доходите на фермерите“, заключават от Германския съюз на търговците. В информацията се припомня изявлението и на шефа на МВФ Кристалина Георгиева, която подкани политиците да не следват сляпо исканията на фермерите.

„От човешка гледна точка ги разбирам, че не им е леко да упражняват професията си, но политиците не трябва да се оставят притиснати в ъгъла, а да мислят за бюджета“, заяви Георгиева. Според нея било много по-лесно да се даде, отколкото да се вземе.

В същото време протестите на производителите в Германия не спират. Фермери блокираха логистични бази на някои големи вериги. Въпреки това вече се забелязва умора сред тях, като през миналия уикенд по данни на полицията вместо обявените 2 000 трактора, в протестна колона насочила се към летището във Франкфурт са взели участие едва 400 машини.