събота, ноември 28, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Годината започна с АЧС, която вещае нови загуби за фермерите и разходи за държавата

Брюксел обяви първи детайли около новата зелена сделка

796Четения

Новата година започна с това, с което приключи старата- Африканската чума по свинете, която със сигурност ще нанесе нови загуби на свинепроизводството не само у нас, но и по света. В сезона на вирусите и хората не сме пожалени. Пак от Китай дойде новината за нов смъртоносен корона вирус, който вече разтревожи не само здравните власти по света, но и финансовите пазари.

Само в последно засегнатата от АЧС у нас индустриална ферма във Варненско загубите се изчисляват на 10 млн. лева. Заради настъпващият вирус вече почти 1/3 от поголовието от свине у нас е унищожено. Темата присъстваше и по време на най-голямото изложение за земеделие и храни „Зелена седмица“, където специален доклад за „българския опит“ за справяне с болестта изнесе аграрният министър Десислава Танева. Междувременно срокът за лов на дива свиня беше удължен до 16 февруари. Напомняме, че регулирането на популацията на глиганите е една от основните мерки за справяне с вируса. В опит да се ограничи разпространението му от агенцията по храните призоваха ловците да не укриват информация за мъртви глигани.

Форумът в Берлин не мина и без протести от страна на фермерски и неправителствени организации, недоволни от европейската аграрна политика, което породи опасения за тяхната радикализация.

В началото на годината дойде и радостната новина, че парите за земеделие са с близо 200 млн. лева повече, а млади фермери получиха в аванс общо 600 хил. лева. До края на месеца ще трябва да тръгне приемът на проекти по мярка 6.3. През 2020 година пък ЕС е заделила близо 200 млн. евро за промоционални кампании на селскостопанска продукция, в опит да помогне на фермерите да намерят нови пазари. За насърчаване на фермерите да създават организации и групи на производителите пък се планират още 3,2 млн. лева. Докато у нас януари започна с по-високи цени на плодовете, разбрахме нещо което всъщност не е новина, че внасяме от Турция плодове и зеленчуци пълни с пестициди. Освен на плодовете и зеленчуците се очаква поскъпване и на хляба заради въвеждането на тол таксите и растящите цени на енергоносителите.

Европа ще спасява пчелите като отпуска пари на пчеларите, а ние забраняваме пръсканията на нивите през деня. От Европейската сметна палата „обещаха“ неприятности за чешкия премиер, в случай че се докажат подозренията за злоупотреби с европейски средства. Хърватия пое официално председателството на Съвета на ЕС, и обяви, че просперитетът на младите хора в селските райони ще е еди от основните и приоритети. На 11 януари пък бяха представени първи детайли за новата зелена сделка, като вече се подготвя и първия закон за климата, а се очаква страната ни да получи през следващтите години над 450 млн. евро от фонда за справедлив преход към въглеродно неутрална икономика.

На „законодателния фронт“ почти нищо ново, освен това, че беше официализирано изключването на земеделските производители от закона за горивата, докато зърнопроизводителите се молят на сняг през февруари за да не пропадне годината.