НОВИНИ

Гости от Азербейджан посетиха фермерския пазар пред земеделското министерство

Земеделски производители от Азербейджан дегустираха български фермерски продукти

Група земеделски производители от Азербейджан, които са на гости у нас посетиха днес традиционния фермерски пазар пред земеделското министерство, организиран от фондация „Биоселена“. Те са на посещение у нас в рамките на двустранен проект, който цели да ги запознае с ползите от прилагането на европейските програми за подпомагане на земеделските производители. Гостите по голяма част от които са пчелари успяха да се запознаят с повечето български производители на пазара, както и да опитат някои от продуктите като мед, плодове, сирена и кашкавали.

С историята на фермерския пазар ги запозна Тенчо Христов, а Теодор Пушкаров разказа повече за пчеларството у нас и за това как е започнал да се занимава с пчеларство . „Смятам че можем да сме полезни, тъй като ние сме тук вече пет години, което е свидетелство за някаква устойчивост и най-голямото предимство на пазара ни е, че тук се продават автентични фермерски продукти“, сподели Тенчо Христов.

„Ние почти не усещаме конфликта в Украйна, а и през последните години в Азербейджан се произвежда всичко в изобилие- зърно, млечни и месни продукти и риба. За развитието на земеделието у нас са създадени всички необходими условия. Имаме техника, а държавата ни подпомага с кредити за закупуване на препарати и торове. Имаме и фермерски пазари много подобни на вашия“, сподели Агалад Бакшов, зърнопроизводител обработващ 120 хектара земеделски земи.