четвъртък, май 13, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Готвят нова забрана общини да продават чужда земя

Става въпрос за ниви, чиито собственици не са завършили процедурата по възстановяване на собствеността

Министерството на земеделието готви нов 5-годишен мораториум за разпоредителни сделки със земи, които се стопанисват от общините, но реално не са техни. Става въпрос за ниви, чиито собственици не са завършили процедурата по възстановяване на собствеността или пък от години са в чужбина и не са потърсили земята си. Удължаването на мораториума общини да продват тези парцели става ясно от поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, публикувани в правителствения портал strategy.bg.

Действащият мораториум изтича и новият се предлага за 5 години след 23 декември, пише в поправката. Става въпрос за около 5 млн. декара спорни парцели.

Забраната бе въведена, след като през 2010 г. за първи път паднаха ограниченията над тези парцели и станаха факт ударни продажби с цел пълнене на общинските бюджети. Най-драстичен бе примерът на община Белово, която мигновенно през 2010 г. разпродаде всички такива земи. Община Родопи, област Пловдив, пък използва чуждата земя, за да обезпечава общински кредити. За новата 5-годишна забрана настоя преди дни омбудсманът Диана Ковачева, която припомни тези примери.

Ако новият мораториум не стане факт, директно ще бъдат погазени правата на гражданите, които вече имат решения от службите “Земеделие” за възстановена собственост, но не са завършили процедурата да отидат на място и да покажат имоти в “стари граници” с цел заснемане и вкарване в регистрите.

Причините за незавършената процедура са различни. Някои от наследниците не знаят старите граници на имотите си, други пък не искат да дават около 400 лева за официалното идентифициране на имота. Трета причина е по вина на самата администрация, която няма планове за обезщетяване на такива собственици, след като реституцията у нас официално завърши през 2007 г.

Виктор Павлов