неделя, април 14, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

Грозде върху покрива ще гледат на летището във Флоренция

170 000 тона е реколтата от грозде170 000 тона е реколтата от грозде

За пръв път архитекти се сблъскват с предизвикателството как да създадат лозови масиви в подобни условия

 

Нов терминал на летището във Флоренция ще включва изба за вино и лозови насаждения, които ще се отглеждат на покрива на летището, информира Decanter.com. Проектът е дело на световно известното архитектурно бюро Rafael Viñoly Architects.

Според плановете на архитектите новият терминал на летище Америко Веспучи трябва да се превърне в забележителност и привлекателна точка за туристите. В дизайна му е включено лозе, разположено върху 7,5 ха на покрива на терминала с лек наклон, който да следва наклона на терминала. Предвижда се изграждането му да приключи през 2026 г.
Концепцията за зеленина на покрива не е нова. Проектът на университетав Буенос Айрес на Rafael Viñoly Architects, например, се гордее с покрив, почти изцяло покрит в зеленина. В случая обаче се касае до справяне на архитектите с предизвикателство, да отгледат растения, даващи плод.

„Основната трудност, свързана с лозето на покрива, е свързана с това как се справяте с теглото“, казва директорът на Rafael Viñoly Architects, Роман Виньоли. „Имате нужда от определено количество почва, за да отглеждате растения и тази почва трябва да е мокра. Тези неща имат маса, с която не е лесно да се справите, когато под нея се опитвате да изградите олекотена и ефирно изглеждаща конструкция.

За да се справи отчасти с този проблем, проектът на Viñoly включва линейни конструкции, изработени от податлив бетон, за да се обхване почвата и напоителните системи, с които трябва да се поддържа лозето. Тези структури се поддържат от мрежа от разклонени колони, което позволява гъвкавост в оформлението на вътрешните компоненти на терминала.

Докато това решава проблемите на теглото, развитието на лозето представя допълнителни предизвикателства.

„Не можете да имате зеленина и чужди предмети, които падат и има опасност да бъдат всмукани от самолетните двигатели“, каза Виньоли. „Също така трябва да се защитаваме срещу възможността за замърсяване на реколтата. Освен това, огромната зона на покрива представя логистични препятствия, когато става въпрос за отглеждане на лозите.

След като се консултира с енолози и селскостопански инженери, за да анализира баланса, необходим между нуждите на лозето и основните характеристики на светлината и въздуха в рамките на вътрешното пространство, фирмата заключи, че продуктивната част от 2,4ha на лозето трябва да бъде разположена далеч от близостта на самолетите . Вместо това тя трябва да бъде ограничена до долния край на покрива, разположена в противоположния край на пистите и изпълнена с плътна земя отдолу, а не с преходно пространство. Този дизайн не само намалява риска от злополуки поради близостта на лозите до самолетите, но осигурява достатъчно пространство за растежа и корените. Част от покривите също ще е озеленен с лозови насаждения без обаче да дават плод.

Не само лозето ще даде грозде, подходящо за производство на вино, но и винификацията и съзряването на виното ще се проведат и в помещенията на летището. Ще бъде разположена винарна зад залата за отпътуване, където земята започва да се накланя, за да образува покрива на терминала.

„Намерението ни е да е създадем удобство за пътешествениците които могат да отидат и да посетят, да видят как се прави виното, бутилира и остарява, всичко това се случва в помещенията на летището“, добави Виньоли.

Поддръжката и експлоатацията на лозето и винарната вероятно ще бъдат поверени на един от водещите винопроизводители на Тоскана, като проектантите тепърва ще определят кой ще стопанисва лозята и ще произвежда вино

Собствеността на летището във Флоренция се държи от Corporación América, конгломерат с глобална собственост върху множество летища и операции, обхващащи различни индустрии като агробизнес, енергия и инфраструктура. Едуардо Ернекиян, арменско-аргробизнес, енергетика и инфраструктура.