понеделник, ноември 28, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
Овощарство

Гроздобер: Берачите са кът, няма кой да прибере реколтата

Лозари в Пазарджишко са изправени пред сериозен проблем с прибирането на реколтата заради липсата на работна ръка. Всички берачи са заминали за Великобритания и страни от Европа, това разказа в свой репортаж телевизия Bulgaria ON AIR.

„Миналата година имаше разболяване по лозето на доста места, но тази година като цяло е много добра“, сподели лозарят Николай Раков.

„Търсим повече частни лица за купуване на продукцията. Надяваме се, че ще успеем да си продадем реколтата тази година, това ни е надеждата, защото разходите са значително повече от миналата година – и препарати, и торове, и машинна обработка“, допълни той. На фона на високите цени на горивата, торовете и препаратите, цената се очаква да падне от 0,80 лв. до 0,80 лв.

Сериозен проблем е и липсата на работна ръка. Тинка е сред малкото, които работят тази година в лозовите масиви в региона. Прави паралел със същата работа, но в Европа.

„Там се плаща на седмица. Вземаш по 400 паунда и нагоре. Двамата с мъжа ми като работим, на единия заплатата остава и пращаме за децата. В България можеш да изкараш по 50 лв. на ден. За 5 дни – 250 лв.“, коментира тя.

Виктор Павлов