вторник, май 26, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Хибриди за рекорди на Синджента – Експертът в слънчогледа
Бюлетин растителна защита

Хибриди за рекорди на Синджента – Експертът в слънчогледа

Станой Михов и Йосиф Делгянски

Експертът в слънчогледа – Синджента за поредна година се утвърди като компания притежаваща богато портфолио от слънчогледови хибриди във всички технологии

За поредна година българските земеделски производители, заложили на слънчогледовите хибриди от Синджента, са доволни от високите добивни резултати. Тази година, поради валежите паднали в нужното количество и правилния момент, почти в цялата страна реколтата от слънчоглед е по-голяма в сравнение с предходната суха и гореща 2017.

 

Експертът в слънчогледа – Синджента за поредна година се утвърди като компания притежаваща богато портфолио от слънчогледови хибриди във всички технологии, доказващи върховото си представянекакто при благоприятни, така и при екстремни климатични условия.

Големият екип от специалисти на Синджента и правилното позициониране на хибридите печелят все по-стабилни позиции както при настоящи, така и при нови земеделски производители. През 2018 г. слънчогледът доказа защо е една от традиционните култури за България.

Добре познатият и предпочитан хибрид Неома и през изминалата година е №1 Clearfield® хибрид в България. През единадесетте години, в които този хибрид е на пазара, се е утвърдил като стандарт за високи добиви и стабилност на представянето. В подкрепа на твърдението, че на Неома може да се разчита, идват и изключително високите резултати достигнати през 2018г.

Рекордни добиви от Неома (400 кг/дка и то от над 6000 дка производствени полета)пожънаха стопаните от фирма Агрозлатекс ООД в района на град Чирпан. Хибридът се представя повече от прекрасно и в Северна България, където на демополета на Синджента достигнатият добивен потенциал е 477 кг/дка.

Партньорът на Неома в Clearfield® технологията е Диамантис. Блестящото представяне на този Clearfield® хибрид от новата селекция на Синджента е повсеместно в цяла България. Впечатление правят резултатите на Кооперация Четирилистна Детелина, село Трънчовица. От производствени посеви средният им добив от Диамантис е 438кг/дка, а най-високият регистриран резултат е 521кг/дка на блок от 21 дка. Добивите отпроизводствени посеви в Южна България също са изключително високи. 412 кг/дка среден добив от 1000 дка са пожънали стопанитеот ЗКПУ „Бели бряг“в радневското село Бели бряг.

Шампионът Бакарди застана достойно на първо място по продажби в Clearfield® Plus сегмента през 2018 година в България. Този хибрид е най-предпочитаният в най-новата технология на отглеждане заради множеството предимства, които притежава. Една от водещите характеристики е високият мудобивен потенциал, дори и при засушаване. Тази година Бакарди се прояви като истински лидер с максимални добиви от 492 кг/дка,  достигнати на демонстрационни полета за Северозападна България. Що се отнася до производствените полета,г-н Милко Попов – управител на Агропо 2003 ЕООДсподеля, че добивът им от хибрида е 430 кг/дка, пожънат в с.Дъскот, Велико Търново. Високи добиви от Бакарди жънат и в Южна България. На демонстрационни полета на Синджента в град Айтос има пожънати максимални добиви от 427 кг/дка, което е впечатляващ резултат предвид условията в района през изминалата година.

Звездата в родните полета и тази година заблестя в лицето на Неостар. 479 кг/дка максимален добив е отчел кантарът на демонстрационното поле на Синджента при г-н Тодор Тодоров, председател на ППОКЧС Земеделец-93в с Козловец, Велико Търново. Добиви от над 400 кг/дка има пожънати в Южна България, като се започне от Айтос, премине се през с. Сърнево, Старозагорско и се стигне до Старо село,Пернишко.

Субаро за поредна година печели все повече почитатели с максималните си добиви както от демонстрациони полета на Синджента – 505 кг/дка, така и от производствени полета – 400 кг/дка.

Синджента –  експертът в слънчогледа е подбрала така портфолиото си, че във всяка технология да има партньорски двойки от взаимодопълващи се хибриди, на които родните производители да могат да разчитат.

Сумико в Експрес технологията е идеалният партньор на Субаро. Бързото развитие напролет и ранният цъфтеж  му помагат да реализира рекордния си потенциал за добив на масло от декар. „Регистрирахме рекордния добив от 412 кг на масив от 600 дка“ казва г-н Николай Донев от гр. Павликени. Маслеността, отчетена при този производител, е 48,5%. Отлични добиви е пожънал и г-н Иван Сагов, управител на фирма ЗАРРА – 2000 ЕООД,  – 350 кг/дка правят Сумико все по-популярен. За високия добивен потенциал говори и максималният добив от 480 кг/дка достигнат на демонстрационно поле на Синджента в с. Сенокос, обл. Добрич.

Носителят на титлата за добив – хибридът Конди – се отчете с максимални добиви от 494 кг/дка в Северна България и 427 кг/дка в Южна България. Производителите, които залагат на конвенционалната технология, познават много добре както потенциала, така и многото предимства, които Конди реализира през изминалите години.

Новият стандарт е Конвенционалната технология – така с право може да се нарече новият хибрид на Синджента Едисон. Повишена толерантност на болести и изключително високи добиви показа Едисон на българския земеделски стопанин през 2018. Бяха регистрирани максимални добиви от 478 кг/дка на демо полета на Синджента в Северна България, докато от производствените полета на площ от 800 дка при г-н Петър Ангелов, управител на фирма „Агросервиз комтрак“, средният добив е бил 420кг/дка.

Това, което направи разликата в печалбата от слънчогледа през 2018-та година, бяха високоолеиновите хибриди на Синджента – Таленто, Експерто и Грация. На много места в страната кантарите на земеделските производители отчетоха резултати над 400кг, а премията над класическия слънчоглед в определени периоди достигна до 70-80лева на тон.

Доволен остана и г-н Кирил Жендов от с. Лозенец, общ. Крушари, при който Експерто даде среден добив от 404 кг/дка.

Екипът на Синджента се стреми да оптимизира портфолиото ситака, че партниращите хибриди по технологии да подсигурят стабилни и високи добиви.

NivaBG.com