понеделник, октомври 18, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Христо Бозуков: Задълженията на „Напоителни системи“ възлизат на близо 4 млн. лева

Служебният министър се опитва да повиши контрола, след заварено „лежерно безхаберие“ във ведомството

В интервю за БНР служебният министър на земеделието проф. Христо Бозуков заяви, че изготвеният доклад за проверките в държавното дружество „Напоителни системи“ е доказал, че е невъзможен контрол с вътрешен одит. Той все още не е получил доклада за извършения от сметната палата на дружеството, чийто принципал е земеделското министерство. Задълженията несъбрани от дружеството за последните няколко години възлизат на близо 4 млн. лева.

„Предполагам там има доста критични забележки, особено върху обществените поръчки. Освен това аз имам вече и доста сериозна информация за нарушения, които са извършвани в „Напоителни системи“, доста са. Най-дребният – това, че е извършен ремонт на автомобил, който е собственост на майката на директора на „Напоителни системи“, за около 2800 лева, за сметка на предприятието.“

„Моята цел от тези смени е да се завиши контролът, защото заварих лежерно безхаберие във всички структури на системата“, каза още Бозуков. проф. Христо Бозуков. По думите му причините за освобождаване на досегашният директор на агенцията по храните били комплексни сред които и сключени съмнителни договори.

„Сега, с влизането на новия директор, ще имаме достъп до цялата информация в Българската агенция по безопасност на храните и ще излязат много интересни неща, не само по този случай“, коментира министърът на земеделието по казуса с т.нар. „златен гьол“, който е причина за отстраняването и на други директори на Агенцията.
Относно освобождаването и на директори на държавни горски предприятия министър Бозуков посочи, че тези предприятия не са добри стопани на българската гора и са се превърнали в дърводобивници, „защото от финансовите резултати зависят и техните заплати, които са немалки“.

Христо Бозуков огласи информация, че в определени райони населението се агитира и „притиска в една или друга посока“ от служители на горските предприятия, включително със служебен превоз със свалени опознавателни знаци. За заменките служебният министър на земеделието заяви, че е нужна намеса на прокуратурата.

Той декларира държавна помощ за пчелари и розопроизводители с известни резерви от фонд „Земеделие“, като вече е поискано разрешение от Брюксел. Тепърва предстоят проверки в ДФ „Земеделие“, защото там проблемът е най-тежък и най-сериозен, подчерта Христо Бозуков. Според него там е нужно да се направи независим одит за да се изчистят затлачени с години неща.