петък, юли 19, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Агро Новини

И полските фермери излизат на мащабни протести с искания за ограничаване на украинския внос

Земеделските производители искат от еврократитие стратеги в земеделието съпътстваща присъединяватето на Киев към ЕС

Вълната от фермерски протести в Европа продължава с пълна сила, и след като тон дадоха производителите в Германия и Балтийските страни, последвани от тези в Румъния, сега наред да излязат по пътища и магистрали са полските фермери. По информация на UkrAgroConsнult основите им искания са свързани с ограничаване на вноса на агропродукция от Украйна.

Според полските медии земеделските производители планират да изкарат селскостопанска техника на над 150 точки в цялата страна. Очакванията са протестните акции да протичат днес не като блокиране на движението, а като бавно движение на техниката в колони.

Освен от Украйна, фермерите искат спиране на вноса на селскостопанска продукция от други страни извън ЕС, чиито производители не спазват европейските стандарти на производство.

Полските фермери заявяват, че са станали неконкурентноспособни заради това, че са обвързани да спазват редица стандарти и да харчат допълнителни средства за опазване на околната среда, докато за производителите от трети страни тези мерки не са задължителни за спазване.

Освен това недоволството им е предизвикано и от липсата на стратегия в сферата на земеделието при присъединяването на Украйна към ЕС, каквато настояват да бъде изготвена от бюрократите в Брюксел. В подобна стратегия според тях земеделието трябва да е разделено на сектори.

Друго искане на полските фермери е свързано с преразглеждане на европейската политика в земеделието, като особено недоволство у тях предизвикват редицата изисквания свързани с позеленяване на европейското земеделие.

Украйна вече Предложи на Полша система за издаванена лицензи за експорта на агропродукция, каквато вече работи успешно с България и Румъния. Междувременно стана известно, че до края на текущата маркетингова година Украйна планира ада изнесе между 36 и 40 млн. тона аграрна продукция, част от нея през морски коридор. Само от началото на януари по море страната е изнесла над 2 млн. тона зърно.