понеделник, юни 21, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

И сушата ли изненада държавата?!

Агроминистерството спи, депутатите се пазят от политизиране на проблема, а фермерите се чудят дали ще оцелеят

Цените за доставка на вода за напояване са диференцирани по региони и начин на доставкаЦените за доставка на вода за напояване са диференцирани по региони и начин на доставка

Земеделието тази година представлява низ от огнища и „пожари“, в прекия и преносен смисъл и въпреки кавичките. Черният списък от негативни фактори лавинообразно се увеличава, а причините за влошаване на икономическия климат на фермерите са най-различни от АЧС и птичи грип, през кризата с коронавируса и климатичните промени. И ако със вирусите и болестите човек някак си може да се пребори, то с климата едва ли, а негативните последици от екстремните температури и засушаването тепърва ще стават все по-големи.

Засушаването през миналата година удари първо фермерите в страни като Германия и Франция , а през тази дойде и до нашите географски ширини. И фермерите го почувстваха моментално, защото липсата на сценарий за справяне с последиците от засушаването, веднага влоши жизнеспособността им. В този сценарий би трябвало да се включват освен косвени и преки финансови компенсации и адекватно напояване. За напояване обаче някои фермери в региони като Карнобат и Бургас както признаха не са и чували. Остава финансовата помощ, която обаче може да е само временно решение. Никой не може да каже, дали засушаването не може да се повтори и през следващата година.

За напояване и дума не може да става, защото такова няма. Поръчаната срещу милиони стратегия за развитие на напояването остава на трупчета, а предходният министър на земеделието Румен Порожанов полугласно я обяви за неработеща. Пари на вятъра!

Експертите от Европейската служба за мониторинг на аграрните култури още от началото на пролетта алармират за очаквано засушаване, позовавайки се на компютърни симулации и сателитни технологии, каквито в родното министерство тепърва ще се използват с експериментално приложение. Тези експертни доклади обаче едва ли достигат до администрацията в земеделското ведомство, иначе тя нямаше да бъде изненадана.

Що се отнася до адекватното събиране и анализиране на данните изоставаме с десетилетия. При нас данните се събират по телефона от общинските земеделски служби. Не е случайно, че и депутатите от доста време отправят критики към безумната статистическа информация , предоставяна от една цяла дирекция в МЗХГ, която дори се оказва непълна, освен и неточна. На нея се чудят и експерти и фермери. Как например в сушава година като тази,данните за средните добиви давани от фермерите и от официалната статистика се разминават драстично, а министър Танева ни в клин, ни в ръкав ги убеждава за нови „рекорди“ и стабилен зърнен баланс. Уви нещата, описани вчера от фермери от Добрич до Карнобат не отговориха на подобни светли прогнози, а държавата пак се оказа изненадана.И докато депутатите може би подтикнати от актуалната обстановка в страната се пазят от политизиране на проблема със засушаването, фермерите търпят загуби. Този път от сушата, а ролята на държавата за разрешаване на проблема, за създаване на условия за изграждане на напоителни системи, така че в бъдеще да се отговори с предвидим сценарий на подобни кризи просто я няма.