неделя, май 26, 2024
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

И в Румъния искат временно спиране на вноса на зърно от Украйна

След Полша и в Румъния представители на политическата класа поискаха временно да бъде спрян вносът на зърно от Украйна, информира БТА позовавайки се на прессъобщение на Румънската социалдемократическа партия. Информацията се казва че
Румънската Социалдемократическа партия е поискала от Министерството на външните работи да инициира дипломатически разговори с украинските власти за временно спиране на вноса на зърно от Украйна по модела на Полша. „Румъния трябва да продължи да бъде до Украйна и да осигури транзита на зърно към трети страни в Европейския съюз и към черноморските търговски пътища”, се казва в документа, изпратен до медиите. От партията предлагат още Румъния да подкрепи европейския регламент 70/2022, според който страните членки на ЕС, които осигуряват вътрешното си потребление от собствено производство, трябва да разрешават транзита на зърно от Украйна само за онези държави от Общността, които не могат да покрият потреблението си от своето собствено производство. “Подобна мярка би била справедлива както за фермерите от Украйна, така и за фермерите от ЕС”, отбелязват от СДП.

Вносът на украинско зърно в Полша ще бъде временно спрян, за да се смекчи въздействието върху цените, но транзитът ще бъде разрешен, обяви новият полски министър на селското стопанство Робърт Телус в петък.

Попитан миналата седмица за подобна мярка, румънският министър на земеделието и развитието на селските райони Петре Дая заяви, че я подкрепя.

„Аз съм за мярка за временно спиране на вноса. Можете да видите писмото, подписано от четиримата премиери на Румъния, Словакия, Полша и Унгария. Там се казва, че е необходимо да се предприемат мерки за защита на митниците и въвеждане на мита и дори мерки за спиране на вноса за определен период от време, така че този коридор на солидарност да има ясна дестинация. Очакваме да видим какво е решението на Европейската комисия”, каза Петре Дая.