петък, август 14, 2020
0887257707 videnov@abv.bg
Контролът на фермерските пазари по нищо не се отличава от този на останалите търговски обекти
НОВИНИ

Иде ли краят на имитациите на мляко и сирене?

Контролът на фермерските пазари по нищо не се отличава от този на останалите търговски обекти

От 13 януари влизат в сила нови правила за етикетиране и продажба на продукти с палма

803Четения

От 13 януари влизат в сила поредните изменения в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Същата бе приета с Постановление №119 на Министерския съвет от 2012 г. и коригирана с Постановление №135 на Министерски съвет от 9 юли 2018 г. След 6-месечен гратисен период трябва да влезе в сила от 13 януари 2019 г. До тази дата е срокът, в който стоките, произведени от смеси на мляко с растителни мазнини с подвеждащи имена, може да се предлагат на пазара.

След това Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва проверки дали се спазват измененията в правилата за продажба на имитиращите млечни продукти. Същият сценарий се предлага на потребителите от няколко години, но засега без успех.

Според новата стара наредба имитациите трябва да бъдат опаковани в индивидуална разпознаваема опаковка, а потребителите да ги намират на точно обозначени щандове. В наименованието на имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко, се забранява използването на думата „млечен“ или нейни производни. При етикетирането на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, върху етикета в непосредствена близост до наименованието на продукта с едър шрифт задължително се посочва „Имитиращ продукт“ и ясно обозначение на компонента или съставката, които са използвани като частични или пълни заместители на млечните съставки.

Също миналото лято беше променена и Наредба №1 за хигиената на храните, така че влагането на растителни мазнини в истинските млечни продукти да бъде предотвратено още в мандрите. Според нейните разпоредби производителите на мляко и млечни продукти и производителите, които разфасоват и преопаковат мляко и млечни продукти, не могат да произвеждат, разфасоват и преопаковат имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, в един и същи обект, регистриран по Закона за храните.

Към настоящия момент имитиращи продукти произвеждат 23 производителя.

А дали наистина иде ли краят на заблудата с продажбата на млечни и имитиращи продукти? Това би трябвало да стане факт.Ако, разбира се, контролният орган в лицето на Българска агенция по безопасност на храните и производителите имат добрата воля да прилагат стриктно поредните изменения в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти.
NivaBG.com
Виктор Павлов