понеделник, ноември 28, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
МЗХ

Идва ли краят на зеленото картонче за стопаните?

Идва ли краят на зеленото картонче за стопаните? На този въпрос даде отговор служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на конференция за интелигентно земеделие #AGRO 4.0 „Поглед в бъдещето” в Пловдив. По време на форума той заяви,че всички данни за земеделските производители ще се задават в електронен регистър, по който ще се започне работа още тази година. Така ще се сложи край на зеленото картонче, което се даваше на регистрираните земеделски производители според Наредба 3 за създаване и поддържане на регистър на земеделските стопани.

Обединяването на многобройните земеделски бази данни и регистри в единна система ще донесе реални ползи за производителите, които ще пестят време с електронните услуги и ще бъдат много по-добре информирани в ежедневната си работа, благодарение на интегрирането на данните. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев в Пловдив при откриването на конференцията за интелигентно земеделие #AGRO 4.0 „Поглед в бъдещето”. Във форума участват и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, експерти по дигитално земеделие и производители.

При представянето на визията си за обединението на регистрите министър Гечев даде примери за конкретни услуги, благодарение на които работата на земеделските производители ще бъде улеснена – например вписването в Наредба 3, достъп до актуална агрометеорологична информация, автоматизиране на анализите, свързани с растителната защита и превантивни действия срещу неприятели по растенията.

Министър Явор Гечев изтъкна, че още следващата година ще бъде повишен контролът по отношение на земеделските практики, благодарение на сателитни изображения. „За да постигнем всичко това, държавата трябва да работи заедно с производителите, ИТ компаниите и Министерството на иновациите и растежа“, отбеляза аграрният министър.

Виктор Павлов