събота, август 13, 2022
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

ИКАР: На Русия ще са и нужни години за да замести вноса на семена и земеделска техника

От аграрното министерство на страната правят всичко възможно да минимизират рисковете за инфлацията вследствие на поскъпващите храни

selfp

Най-засегнатите от новите всеобхватни санкции сфери в руското земеделие са производството на семена и земеделската техника, информира „Зерно Онлайн“, позовавайки се на Дмитрий Рилко, директор на Института по конюктура на аграрните пазари (ИКАР). Според него голяма част от вносната селскостопанска техника трудно би могла да бъде заместена в близко време. „Разбира се има руска селскостопанска техника, но в повечето случаи не е със същото качество, а нерядко в окомплектоването и се използват вносни компоненти“, заяви Рилко.

Подобна е ситуацията и в семепроизводството при определени култури, като ще са необходими години за да се преодолее зависимостта от вноса. Освен това и при него не може да се направи ясно разграничение за това, къде минава границата между руското и вносно семепроизводство. „Ние трябва да работим регулярно за създаване на чисти линии и това се прави от семепроизводителите в цял свят“, добави още той. Рилко даде пример с това, че руската селекция разполага с отлични сортове твърда и пролетна пшеница. Той изрази надежда, че цените на руската вносна продукция ще се увеличат.

Според земеделския министър на РФ Дмитрий Патрушев, страната отдавна успява да задоволи вътрешното си потребление на основни храни като зърно, месо, захар,риба, растителни масла. Според него руските фермери знаят какво е да се работи в подобна ситуация, сравнявайки я с ковид пандемията. Патрушев не изключи известни рискове за инфлацията от покачващите се цени, но по думите му се правело всичко възможно за да се минимизирата.