събота, април 17, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
Без категорияНОВИНИ

Икономисти: При диета от бекон и пържени филийки, задоволяваме напълно вътрешното потребление на страната от храни

Само при три агросуровини можем да задоволим потреблението, има недостиг в производството на свинско и птиче месо

България да стане регионална банка за храниБългария да стане регионална банка за храни
503Четения

Кризисната ситуация с коронавируса, довела до затруднения в придвижването на хора и стоки карат все повече страни да си задават въпроси от типа, дали вътрешното производство задоволява потреблението. Във Великобритания дори се издигнаха гласове за въвеждане на хранителни дажби за да се предотврати недостига на пресни плодове и зеленчуци. Икономисти от фондация „Интелиагро“ се опитват в анализ да докажат с данни къде се намира страната ни по отношение самозадоволеността с храни. Тя се определя като процентно отношение между вътрешното производство и сбора на вътрешното производство и износа/вноса на храни. И експертите шеговито заявяват, че предвид данните при диета от пържени филийки с малко бекон, бихме постигнали пълна самозадоволеност от храни. Към 2010 година по данни на ФАО страната ни задоволява на 170% калорийните нужди на населението. Заради увеличеното снад 1/3 производство на зърно и маслодайни култури и неизменно стабилното производство на месо на фона на намаляващо население, те предполагат, че този процент към 2019 година е дори още по-висок.

“От основните суровини българското производство е повече от достатъчно да задоволи вътрешното потребление при пшеница, царевица и слънчоглед. Положителен е балансът при фасула и яйцата. При останалите 10 стоки страната зависи от внос в различна степен. Особено слабо е вътрешното производство на месен протеин – свинско и птиче месо, които съставляват 64% от консумираното месо от домакинствата в България“, пишат експертите.

При нормални доставки и без прекъсвания породени от ограниченията, не би имало проблем, но в условията на пандемията има някои съществени риска. Например забавяне на вноса не само на храни, но и ключови суровини, препарати и торове поради факта, че няма кой да замести поставяните под карантина шофьори. В резултат на това ще се застраши и вътрешното производство на храни. Поставянето на милиони хора в Европа под карантина ще забави работата по полето, а липсата на сезонни работници в големи страни-износители на пресни зеленчуци вече се отчита като сериозна заплаха пред световната търговия.

Според тях правителството на страната е редно да обърне повече внимание на сектори като свинепроизводството, тъй като с оглед намаляващото поголовие и факта, че основен доставчик на свинско месо за пазара ни е една от най-засегнатите от вируса страни -Испания, може да доведе до дефицит на пазара.