събота, юни 19, 2021
0887257707 videnov@abv.bg
НОВИНИ

Има водна криза, няма водна криза…

Танева вместо да говори небивалици, да пита фермерите в Източна България няма ли криза

Малцина фермери за сега могат да си позволят модерно напояванеМалцина фермери за сега могат да си позволят модерно напояване

Безумието на политическата класа у нас достигна сякаш дъното. Поводът има ли водна криза или не. Днес министърът на околната среда и водите Емил Димитров заяви, че Бургас е заплашен да остане без вода след май месец 2021 г. Последва мълниеносно оправдание от земеделския министър Десислава Танева, че виждаш ли министърът бил болен и разстроен и обвинения за цирк и липса на комуникация. След бърза сбирка при Борисов, беше обсъдено тристранното сътрудничество между подопечните му министри на екологията, регионалното развитие и земеделието, и се заключи, че криза няма.

Да припомняме ли, че властта си затваряше очите дълго преди да избухне кризата в Перник, а после скорострелно се разбърза да я решава. Ето защо Танева вместо да говори небивалици, да отиде да пита точно фермерите в Източна България няма ли криза, не пострадаха ли от сушата през тази година. Суша станала причина за проваляне на цялата стопанска година там.

Неуредицата и хаосът в напояването що се касае до земеделието не са от днес и вчера, и въпреки че бяха дадени милиони на Световната банка за изготвяне на специална стратегия, чието изпълнение трябваше да реши проблемите, тя беше тикната в нечие чекмедже. Ние от дълго време питаме, какво се случва с нея, и защо не се изпълнява. Отговор обаче няма кой да даде, а дори по време на едно от последните заседания на тематичната работна група за новата стратегия беше казано, че не се знае с колко язовира разполагаме за целите на напояването. Цифрите изнесени от администрацията за техния брой -между 3 000 и 5 000, е поредното потресаващо доказателство за безхаберието, което цари в сектора. Успокоенията идват от факта, че има едни 820 млн. евро за усвояване, които могат да отидат за рехабилитация на напоителната система. За каква рехабилитация може да става дума, след като няма инвентаризация на съществуващата мрежа от хидромелиоративни съоръжения- язовири и канали. Не се знае кое чия собственост е, и това се признава и от бранша, но кой да го чуе.

Този път съм склонен да повярвам на Димитров, че кризата не само в напояването, но и в битовото водоснабдяване и то не само за Бургас скоро ще се усети с пълна сила. А вие?!